Alcoolul, ucigaşul numărul 1 în Finlanda

on . . Accesări: 3955

Consumul de alcool a devenit, în 2005, principala cauză de deces în rândul bărbaţilor din Finlanda şi a doua în cazul femeilor din această ţară, indică un studiu al institutului naţional de statistică, preluat de BBC News. Cifrele arată că, în Finlanda, alcoolul a ucis mai multe persoane din grupa de vârstă 15-64 ani decât bolile cardiovasculare sau cancerul. Aproximativ 2.000 de finlandezi au murit anul trecut din cauze legate de consumul de alcool, cu 150 mai mulţi decât în anul precedent.
 Alcoolul este un factor favorizant şi în sinucideri, fiind implicat şi în 25% dintre decesele provocate de accidente sau violenţă.
 Potrivit statisticilor, consumul de alcool a crescut constant în această ţară nordică în ultimii 20 de ani. Fiecare finlandez a băut în 2005, în medie, echivalentul a 10,5 litri de alcool pur. Această creştere a fost favorizată de reducerea cotelor la importul de alcool şi de cea cu 40% a taxelor la băuturile spirtoase, în urmă cu doi ani.
 "Dacă tendinţa va continua, va fi o problemă considerabilă chiar şi din punct de vedere economic, pentru că oamenii de vârstă activă plătesc pensiile generaţiilor viitoare şi menţin economia competitivă", a explicat Ismo Tuominen, înalt responsabil din Ministerul afacerilor sociale şi sănătăţii, citat de cotidianul Helsingin Sanomat.
 Parlamentul de la Helsinki are în vedere introducerea unor măsuri de aducere sub control a consumului de alcool, între care avertismente privind riscul pentru sănătate, intezicerea discounturilor şi restricţii la publicitatea televizată. O altă propunere este interzicerea vânzării de băuturi alcoolice înainte de ora 09.00. (Rompres)

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!