ANSVSA a demarat procedura de achiziţie a vaccinurilor pentru combaterea pestei porcine

on . . Accesări: 4158

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a demarat procedura de achiziţie a vaccinurilor necesare combaterii pestei porcine, transmite corespondentul Rompres. Informaţia a fost furnizată de preşedintele ANSVSA, Marian Avram, în timpul unei conferinţe de presă susţinute, la Tulcea. El a subliniat faptul că pentru prima dată în istoria sa, Uniunea Europeană sprijină financiar o ţară care încă nu a aderat pentru eradicarea unor boli.
 Astfel, din suma totală necesară vaccinării împotriva pestei porcine, respectiv aproximativ 45 de milioane de euro, un procent de 50% va fi suportat de Uniunea Europeană, alte 10 milioane de euro urmând să fie acordaţi României pentru procurarea vaccinurilor necesare combaterii rabiei, encefalitei spongiforme a bovinelor şi a altor boli ale animalelor domestice.
 De asemenea, Uniunea Europeană va acorda României 8 milioane de euro, pentru cumpărarea a altor 8 milioane de vaccinuri împotriva pestei porcine, ANSVSA demarând procedura de achiziţie publică.
 "Măsurile de eradicare a pestei porcine costă acum România 45 de milioane de euro, dar neaplicarea acestora ar fi adus un prejudiciu de 230-420 de milioane de euro pe an, acestea fiind costurile operaţiunilor de identificare, monitorizare şi despăgubire a porcinelor bolnave de pestă", a declarat preşedintele ANSVSA.
 Marian Avram a mai spus că, atât timp cât în România există focare de pestă porcină în 34 de judeţe, nu se poate vorbi de ridicarea interdicţiilor impuse României de Uniunea Europeană în 2003 în ceea ce priveşte exportul de porcine, dar şi-a exprimat speranţa ca, la evaluarea programului de eradicare a pestei porcine care va avea loc în septembrie 2007, rezultatele României să fie satisfăcătoare.
 Potrivit sursei, în cadrul următoarei şedinţe de Guvern, se va supune aprobării un pachet de legi privind programul de combatere a pestei porcine.
 Conform acestuia, în perioada 1-15 decembrie, în gospodăriile populaţiei vor fi vaccinaţi şi marcaţi porcii cu o greutate mai mare de 50 de kilograme, în perioada sărbătorilor se va putea consuma carnea obţinută din sacrificarea porcinelor nevaccinate, acţiunile urmând să continue timp de trei ani după data de 1 ianuarie 2007.
 Potrivit declaraţiei directorului Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea, Marilena Tertiş, de la începutul anului, în judeţ, au fost semnalate 41 de focare de pestă porcină, mai mult de 1.100 de porci fiind eutanasiaţi.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!