Anomalii congenitale asociate cu folosirea AINS în primul trimestru

on . . Accesări: 3745

Rezulatele unui nou studiu sugerează o legătură strânsă între expunerea la antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) şi anomaliile congenitale, în special defectele de sept cardiac. Articolul cercetătorilor canadieni va fi publicat în numărul din septembrie al revistei „Birth Defects Research” Partea B. Dr. Anick Berard de la St. Justine Hospital din Montreal, coautorul studiului, a decalarat pentru Reuters Health: „Având în vedere prevalenţa mare a folosirii de AINS în populaţie atât în general cât şi în timpul sarcinii şi faptul că 50% a sarcinilor este neplanificată, ceea ce rezultă la o expunere neatentă la medicamente, trebuie acordat mai multă atenţie folosirii oricărui AINS.”
 Dr. Berard şi colegii lui au analizat datele medicale ale 36387 de femei care au dat naştere unui singur nou-născut viu în perioada 1997-2003 în Quebec. Au găsit 93 de cazuri de anomalii congenitale ceea ce reprezintă 8,8% a naşterilor în cazul celor 1056 de femei care au avut o prescripţie medicală de AINS în primul trimestru al sarcinii şi 2478 de copii cu anomalii – 7% a naşterilor în cazul mamelor care nu au fost expuse la AINS.
 Cele mai comune cinci medicamente folosite dintre AINS au fost: naproxenul (35%), ibuprofenul (26%), rofecoxibul (15%), diclofenacul (9%) şi celecoxibul (9%).
 Proporţia copiilor cu anomalii congenitale multiple născute de mame care au fost expuse la AINS în primul trimestru a fost 16,1% comparativ cu 14,2% în cazul femeilor care nu au utilizat medicamente de acest gen.
 ªansa (odds ratio) apariţiei oricărui defect congenital  în cazul folosirii AINS în primul trimestru a fost 2,21.
 „Cea mai strânsă asociere a fost găsită cu anomaliile închiderii septului cardiac”, au notat medicii, cu un odds ratio ajustat de 3,34 în cazul expunerii la AINS în primul trimestru.
 Aceste rezultate, care „sunt în concordanţă cu alte studii epidemiologice”, sugerează că femeile care consumă AINS în prima perioadă a sarcinii pot fi expuse unui risc mai mare de a avea un copil care suferă de anomalii congenitale, în special defecte de sept cardiac, sună concluzia cercetătorilor.

Birth Defects Research (Part B) 2006;77.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!