Deputatul Petru Movilă doreşte trecerea rezidenţiatului din subordinea Ministerului Sănătăţii în cea a Ministerului Educaţiei

on . . Accesări: 2686

deputat petru movila rsUn proiect de lege privind trecerea rezidenţiatului din subordinea Ministerului Sănătăţii în cea a Ministerului Educaţiei Naţionale şi transformarea salariilor medicilor rezidenţi în burse doctorale urmează să fie depus de deputatul Petru Movilă, membru în Comisia de Sănătate şi Familie a Camerei Deputaţilor, informează un comunicat al deputatului PDL.


Propunerea vine ca urmare a unor discuţii cu membrii Colegiului Medicilor şi a unor specialişti din ambele domenii care şi-au arătat disponibilitatea în ceea ce priveşte susţinerea acestui proiect de lege care va permite majorarea semnificativă a veniturilor medicilor rezidenţi.

"Astăzi, un medic rezident primeşte în medie un salariu de 200 Euro, sumă de bani care nu îi poate asigura nici pe departe un venit care să îi garanteze accesul la o viaţă mai bună, decentă, care să-i acopere măcar cheltuielile zilnice. De-a lungul timpului s-a tot discutat despre majorarea salariilor medicilor rezidenţi şi nu numai, dar niciodată nu s-a întâmplat, din lipsa fondurilor necesare la bugetul de stat. (...) Oricât de pertinentă şi de realistă ar fi explicaţia oferită de reprezentanţii Guvernului şi ai Ministerului Sănătăţii, nu este normal ca un medic, după 6 ani de facultate şi încă 5 de rezidenţiat, să primească un astfel de salariu", explică în comunicat deputatul Petru Movilă.

Medicii, plătiți după criterii de competență și performanță.


El arată că efortul pe care statul român îl face pentru plata medicilor rezidenţi este de circa 80 milioane euro, iar transformarea acestui fond de salarii în fond de burse şi implicit trecerea rezidenţiatului de la Ministerul Sănătăţii la Ministerul Educaţiei ar însemna o creştere semnificativă a veniturilor medicilor rezidenţi.


"Am început demersurile necesare pentru depunerea proiectului de lege de modificare în acest sens a legislaţiei în vigoare. În acest mod, statul român va avea pârghiile necesare să ofere medicilor o şansă reală de îmbunătăţire a unui sistem aflat aproape în colaps. Să nu uităm că din 2007 şi până în prezent şi-au dat demisia din sistemul de sănătate peste 14.000 de medici, care au ales să plece peste graniţele ţării tocmai din cauza faptului că acolo pot primi salarii mai mari", a declarat parlamentarul ieşean.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!