Carnea creşte riscul de cancer de piele

on . . Accesări: 3969

Dieta bogată în carne şi grăsimi, în comparaţie cu o alimentaţie cu multe legume şi fructe, pare a creşte riscul pentru cancerul de piele, mai exact creşte riscul pentru cancerul scuamos, o formă gravă de neoplazie cutanată, raportează cercetătorii australieni în numărul din mai al American Journal of Clinical Nutrition. “Studiul nostru arată că, în mod particular, pentru indivizii cu antecedente de cancer de piele există un beneficiu prin evitarea alimentelor grase, a celor excesiv procesate şi a celor cu o cantitate mare de zahăr”, a afirmat investigatorul principal Dr. Torukiri I. Ibiebele.
 Dr. Torukiri I. Ibiebele lucrează la Queensland Institute of Medical Research, Brisbane şi împreună cu colegii săi a efectuat un studiu prospectiv în care au fost incluşi 1360 de participanţi. Folosind 35 de grupuri alimentare cercetătorii au stabilit două mari categorii alimentare: una care consumă carne şi grăsimi şi alta care consumă fructe şi legume. Modelul alimentar cu carne şi grăsimi s-a asociat pozitiv cu cancerul scuamos(risc relativ: 1.83). După ce au fost făcute ajustările pentru factori ca de exemplu: culoarea pielii, riscul a fost în mod special crescut la indivizii cu antecedente de cancer de piele care aveau cel mai mare consum de carne şi grăsimi(risc relativ:3.77). Dimpotrivă, riscul de a face un cancer de piele a fost semnificativ redus, cu 54%, la cei care aveau un consum mare de fructe şi legume.
 Nu a fost semnalată nici o asociere între modelul alimentar şi carcinomul bazal.
 Dr. Ibiebele a subliniat faptul că studiul de faţă este primul care face referire la existenţa unei legături între cancerul scuamos de piele şi o gamă largă de alimente(carne, grăsimi, vegetale, fructe), în mod tradiţional studiile fiind focalizate pe un anumit aliment. Pe de altă parte dieta, ca şi evitarea soarelui în perioada de vârf, poate reduce riscul dezvoltării unui cancer de piele, au concluzionat cercetătorii.
 
Am J Clin Nutr 2007;85:1401-1408.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!