Dieta bogată în carne şi grăsimi, în comparaţie
cu o alimentaţie cu multe legume şi fructe, pare a creşte riscul pentru
cancerul de piele, mai exact creşte riscul pentru cancerul scuamos, o formă
gravă de neoplazie cutanată, raportează cercetătorii australieni în numărul din
mai al American Journal of Clinical Nutrition. “Studiul nostru arată că, în mod
particular, pentru indivizii cu antecedente de cancer de piele există un
beneficiu prin evitarea alimentelor grase, a celor excesiv procesate şi a celor
cu o cantitate mare de zahăr”, a afirmat investigatorul principal Dr. Torukiri
I. Ibiebele.
Dr. Torukiri I. Ibiebele lucrează la Queensland Institute of Medical Research,Brisbane
şi împreună cu colegii săi a efectuat un studiu prospectiv în care au fost
incluşi 1360 de participanţi. Folosind 35 de grupuri alimentare cercetătorii au
stabilit două mari categorii alimentare: una care consumă carne şi grăsimi şi
alta care consumă fructe şi legume. Modelul alimentar cu carne şi grăsimi s-a
asociat pozitiv cu cancerul scuamos(risc relativ: 1.83). După ce au fost făcute
ajustările pentru factori ca de exemplu: culoarea pielii, riscul a fost în mod
special crescut la indivizii cu antecedente de cancer de piele care aveau cel
mai mare consum de carne şi grăsimi(risc relativ:3.77). Dimpotrivă, riscul de a
face un cancer de piele a fost semnificativ redus, cu 54%, la cei care aveau un
consum mare de fructe şi legume.
Nu a fost semnalată nici o asociere între modelul alimentar şi carcinomul bazal.
Dr. Ibiebele a subliniat faptul că studiul de faţă este primul care face referire la existenţa unei legături între cancerul scuamos de piele şi o gamă largă de alimente(carne, grăsimi, vegetale, fructe), în mod tradiţional studiile fiind focalizate pe un anumit aliment. Pe de altă parte dieta, ca şi evitarea soarelui în perioada de vârf, poate reduce riscul dezvoltării unui cancer de piele, au concluzionat cercetătorii.
Am J Clin Nutr 2007;85:1401-1408.
Dr. Torukiri I. Ibiebele lucrează la Queensland Institute of Medical Research,
Nu a fost semnalată nici o asociere între modelul alimentar şi carcinomul bazal.
Dr. Ibiebele a subliniat faptul că studiul de faţă este primul care face referire la existenţa unei legături între cancerul scuamos de piele şi o gamă largă de alimente(carne, grăsimi, vegetale, fructe), în mod tradiţional studiile fiind focalizate pe un anumit aliment. Pe de altă parte dieta, ca şi evitarea soarelui în perioada de vârf, poate reduce riscul dezvoltării unui cancer de piele, au concluzionat cercetătorii.
Am J Clin Nutr 2007;85:1401-1408.