Cardul European de Asigurat

on . . Accesări: 6149

Începând cu anul 2007, românii care călătoresc în statele Uniunii Europene vor putea beneficia, în caz de necesitate, de îngrijiri medicale în aceleaşi condiţii ca şi cele oferite cetăţenilor ţării respective de sistemul public de asigurări de sănătate. Pentru aceasta însă, cei care intenţionează să călătorească în spaţiul comunitar vor trebui să solicite Casei de asigurări de sănătate la care sunt inscrişi eliberarea Cardului European de Asigurat (EHIC) si sa achite contravaloarea documentului. Cardul va avea o valabilitate de şase luni şi va putea fi folosit numai în faţa autorităţilor sanitare din ţara de destinaţie sau de tranzit, pentru dovedirea calităţii de asigurat în România. Cardul va permite asiguratului aflat în călătorie accesul la o gama mai largă de tratamente decât cele strict de urgenţă, fără să mai fie necesară încheierea unei asigurări private scumpe de sănătate în acest scop.
 Totuşi, facilitatea ce va fi pusă de CNAS la dispoziţia asiguraţilor în conformitate cu directivele Comisiei Europene nu va acoperi şi tratamentul în străinatate a afecţiunilor pre-existente călătoriei respective, ci numai a problemelor de sănătate care apar în timpul sejurului. Tratamentul în caz de necesitate se va face în condiţiile generale stabilite de sistemul public de asigurări de sănătate din ţara respectivă, ceea ce înseamnă că unele tratamente care sunt gratuite în Romania ar putea fi doar compensate parţial în statul unde survine problema de sanatate, sau invers (spre exemplu, în Germania asiguraţii achita o co-plata de 10 Euro pe zi de spitalizare, pentru primele 20 de zile de spitalizare din fiecare an calendaristic). Reciproc, şi cetăţenii altor state comunitare deţinători ai Cardului European de Asigurat vor beneficia de tratamente în aceleaşi condiţii ca şi asiguraţii români, dacă vor avea probleme de sănătate în timpul călătoriei în ţara noastră.
 La ora actuala, CNAS se află în faza de pregătire pentru eliberarea Cardului European de Asigurat. Livrarea acestor documente către asiguraţi va începe imediat dupa 1 ianuarie 2007. Solicitanţii vor primi cardul, prin curier, la adresa indicată de ei, în termen de 7 zile lucrătoare de la data solicitării. În cazul în care beneficiarii nu sunt găsiţi la domiciliu, vor putea ridica ulterior documentul de la sediul Casei teritoriale de asigurări de sănătate la care sunt înscrişi.
 Pentru mai multe amănunte despre Cardul European de Asigurat, la dispoziţia celor interesaţi se află site-ul dedicat www.ceass.ro. De asemenea, detalii despre card pot fi aflate si de pe site-ul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, www.cnas.ro.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!