Cardio CT-ul în diagnosticul afecţiunilor cardiace

on . . Accesări: 6572

Cardio CT-ul este o investigaţie imagistică a cordului care se poate realiza cu sau fără administrare de substanţă de contrast pentru vizualizarea anatomiei cordului, a circulaţiei coronariene, a eventualelor calcifieri de la acest nivel a şi a marilor vase, a explicat dr. Bogdan Oprişescu.  Pe lângă modalităţile deja cunoscute de investigare a cordului, noninvazive sau invazive, cum ar fi angiografia coronariană prin cateterism, această nouă tehnică aduce posibilităţi noi de examinare, multiple beneficii atât pentru pacienţi cât şi pentru sistemul de asigurări de sănătate.
 Între acestea se numără: rapiditate, pentru că nu necesită pregătire specială sau spitalizare, risc scăzut, pentru că este o metodă neinvazivă, costuri mai mici decât angiografia clasică prin cateterism. Un alt avantaj este acela că nu necesită recuperarea după examinare, iar beneficiul diagnostic este mare, cu indicaţie ca metodă de screening pentru pacienţii cu risc de boli cardiovasculare.
 Centrul Euromedic Fundeni este dotat cu un aparat de ultimă generaţie, singurul din ţară în acest moment care permite efectuarea examinărilor cardio CT. Prin aceste examinări se obţin informaţii despre anatomia cardiacă, angiografie coronariană CT, evaluarea marilor vase (aortă, vene şi artere pulmonare).
 În intervalul 2-3 octombrie, la acest centru, dr. Arshid Alecsandre Azarine medic la Hopital Europeen "Georges Pompidou", serviciul radiologie cardio-vasculaire, împreună cu specialiştii centrului a pus la punct tehnica şi metoda de examinare care se realizează în premieră în România.
 În această perioadă, în centrul de la Fundeni au fost efectuate investigaţii cardio CT gratuite pacienţilor trimişi de la cele mai importante clinici de cardiologie din Bucureşti. Este vorba de screening-ul cardio CT pentru evaluarea scorului de calciu, metodă folosită pentru detectarea depozitelor de calciu existente în plăcile aterosclerotice de la nivelul arterelor coronare.
 Cardio CT-ul este metoda de elecţie pentru detectarea precoce a calcificărilor coronariene aterosclerotice, la pacienţii cu risc, înaintea apariţiei oricărei simptomatologii, a explicat dr. Bogdan Oprişescu.
 A doua investigaţie angiocoronariană CT este o metodă neinvazivă de vizualizare a cordului şi al arborelui coronarian (vasele care irigă inima), utilizată din ce în ce mai des datorită rapidităţii ei, a riscurilor scăzute şi al eficienţei crescute. Datorită rezoluţiei foarte bune a imaginilor tridimensionale obţinute prin CTA, se poate evalua existenţa unor eventuale depozite (plăci) de grăsime sau de calciu care s-au dezvoltat în arterele coronare. Angiografia coronariană CT este o metodă neinvazivă ce poate fi efectuată mult mai rapid decât cateterismul cardiac. Această metodă presupune riscuri mult mai mici pentru pacient, nu impune spitalizare, reduce disconfortul determinat de manopera de cateterizare şi nu necesită recuperare.
 Investigaţiile cardio CT sunt extrem de utile pentru stabilirea cauzei unor dureri precordiale (cardiace) la pacienţii care prezintă un factor de risc cum ar fi: antecedente familiale de boli coronariene, diabetici, hipertensivi, fumători şi/sau pacienţi cu valori crescute ale colesterolului. (Rompres)

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!