Cauzele cozilor la farmaciile clujene, neclare

on . . Accesări: 3441

Directorul general al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Cepoi, a declarat, că în urma unei discuţii pe care a avut-o cu farmaciştii clujeni, a aflat că aglomerarea de la începutul fiecărei luni se produce şi din cauză că unele persoane vin şi cu câte 20 de reţete, transmite corespondentul Rompres.


Cepoi a afirmat, în încercarea de a explica care sunt cauzele pentru care doar în Cluj se mai produc aglomerări la farmacii în ziua de 1 a fiecărei luni, că este posibil ca aici să se fi dezvoltat nişte practice noi. "Nu am nici o dovadă dar nu înţeleg de ce anumite persoane stau la coadă la medicamente cu câte 10-20 de reţete. Probabil nu degeaba şi evident şi asta produce aglomeraţie", a spus Cepoi.

 Directorul CAS a spus că în Cluj banii alocaţi pentru eliberarea medicamentelor compensate şi gratuite în ambulatoriu nu sunt suficienţi, spre deosebire de celelalte centre universitare din ţară.
 "Nu am reuşit încă să aflăm care este cauza principală a ceea ce se întâmplă la Cluj. O explicaţie poate să fie şi structura demografică a populaţiei. Este posibil ca în Cluj procentul persoanelor în vârstă să fie mai mare. O altă explicaţie este comportamentul prescriptorului. Medicii clujeni prescriu medicamente cu multă largheţe, recomandă tratamente mai scumpe şi mai ales adjuvante", a spus Vasile Cepoi.

 El a explicat că majorarea plafonului pentru medicamente compensate şi gratuite nu este neapărat o soluţie, deoarece comportamentul prescriptorului se modifică în funcţie de bani, în sensul că, pe măsură se dau mai mulţi bani, se consumă mai mult.
 "În luna ianuarie, în Cluj, valoarea medie pe reţetă a fost de 675.000 de lei şi a crescut progresiv, până la 819 000 de lei în luna aprilie, când fondurile nu au ajuns decât pentru 4 zile", a spus directorul CNAS.

 Potrivit acestuia, soluţia pentru un control mai strict al fondurilor pentru medicamentele compensate şi gratuite este elaborarea, de către CNAS, a unor protocoale de decontare. "În aceste protocoale se va stabili clar ce medicamente decontează CNAS pentru fiecare afecţiune. Noi nu putem să le impunem medicilor ce tratament să prescrie, dar ei vor fi obligaţi să precizeze pacienţilor dacă medicamentele pe care le recomandă sunt sau nu decontate de CNAS", a mai spus Cepoi. El a mai adăugat că medicii prescriu cu prea mare uşurinţă tratamente adjuvante, care în multe cazuri sunt foarte scumpe.

 Directorul CNAS a mai spus că noua listă de medicamente compensate şi gratuite, aflată încă în lucru, va creşte accesul bolnavilor la tratamentele costisitoare pentru bolile cronice.
 De asemenea, Vasile Cepoi a precizat că CNAS intenţionează să transfere programul naţional de transplant către Ministerul Sănătăţii, deoarece de el beneficiază relative puţini pacienţi şi este costisitor. Transferul acestui program la Ministerul Sănătăţii va degreva bugetul CNAS de aproximativ 600 de miliarde anual, bani care vor fi folosiţi pentru medicina de ambulatoriu şi medicina de familie. (Rompres)

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!