Un studiu publicat în Nature arată că progresia aterosclerozei a fost oprită prin administrarea unor doze mici de delta-9-tetrahidrocannabinol(THC). Ateroscleroza se produce prin acumularea celulelor imune în vasele sanguine, care duc la strâmtarea acestora şi formarea de plăci. THC previne recrutarea celulelor imune prin legarea sa de receptorii de suprafaţă CB2. Prin administrarea de substanţe chimice care blochează legarea THC de aceşti receptori efectul terapeutic este inhibat şi procesul de ateroscleroză continuă.
În creier THC se leagă de un alt receptor denumit CB1. Dozele de THC administrate în studiu erau prea mici pentru a activa acest receptor, aşa că efectele psihoactive ale Cannabisului nu au fost observate. Aceste studii sugerează că THC pur, izolat, care este lipsit de efectele dăunătoare, precum creşterea tensiunii arteriale, ar putea fi folosit în tratamentul aterosclerozei, dar trebuie menţionat faptul că folosirea ţigărilor de marihuana nu exercită efecte benefice asupra inimii.
Cannabisul- efecte antiaterosclerotice
Anumiţi componenţi din Cannabis pot preveni ateroscleroza vaselor sanguine, care este cunoscută ca un factorul de risc major al bolilor cardiovasculare.