Cât sunt de bune antiinflamatoarele tip Vioxx...

on . . Accesări: 4766

În ciuda nenumăratelor zvonuri care au circulat pe seama antiinflamatoarelor nesteroidiene de genul Vioxxului, oamenii de ştiinţă consideră că în anumite forme de artrită acestea reprezintă totuşi cea mai bună opţiune. Specialiştii de la Colegiul Imperial din London, examinând beneficiile tratamentului cu inhibitorii selectivi ai ciclo-oxigenazei-2, într-un articol apărut în ediţia din ianuarie a.c. a revistei

Nature Reviews of Drug Discovery, au ajuns la concluzia că deşi medicamentele asemănătoare Vioxxului se asociază cu un risc crescut pentru evenimentele cardiovasculare cum ar fi infarctul miocardic acut şi accidentele vasculare cerebrale la anumiţi pacienţi, acest risc ar putea exista şi în cazul antiinflamatoarelor nesteroidinene tradiţionale (AINSs).
  Toate AINS, inclusiv inhibitorii COX-2, acţionează prin blocarea enzimelor COX-1 şi COX-2. Prin blocarea COX-2 se reduce inflamaţia şi durerile, în schimb prin blocarea enzimei COX-1 creşte riscul apariţei ulcerului gastric şi a sângerărilor. Din acest motiv inhibitorii COX-2 au fost dezvoltaţi în speranţa de a evita efectele adverse gastrointestinale (prin evitarea blocării căii COX-1) cu păstrarea efectului antiinflamator prin blocarea căii COX-2.
  Cercetătorii au analizat peste o mie de articole legate de acest subiect, inclusiv ultimele recomandări ale FDA cu privinţă la utilizarea COX-2 şi AINSs. Ei sunt de părere că renunţarea la inhibitorii COX-2 şi reîntoarcerea la utilizarea exclusivă a AINSs ar aduce probleme suplimentare, în sensul în care deşi AINS sunt produse şi comercializate de mai mulţi ani de zile, nu prea există studii aprofundate care să demonstreze siguranţa lor.
  Prof. Jane Mitchell de la Colegiul Imperial London, unul dintre autorii studiului afirmă: „Deşi anumiţi inhibitori COX-2 se asociază cu un risc crescut pentru accidente vasculare cerebrale şi atac de cord, ei tot rămân opţiunea cea mai bună pentru tratamentul anumitori forme de artrită la bolnavii fără factori de risc cardiovascular, care nu tolerează medicamentele AINSs din cauza efectelor adverse gastrointestinale. În ciuda utilizării atât de frecvente a acestor medicamente de mulţi ani  tot mai avem nevoie de mai multe informaţii cu privire la beneficiile şi riscurile potenţiale pe care le comportă”.

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!