Ateroscleroza prevenită prin exerciţii fizice

on . . Accesări: 3518

Ateroscleroza poate determina apariţia altor afecţiuni cardiovasculare. Reprezintă o boală vasculară ce afectează arterele ce irigă inima, creierul, precum şi vasele de sânge ale picioarelor. Principalii factori de risc sunt hipertensiunea arterială, fumatul şi diabetul zaharat, dar mai ales cei genetici, care determină depunerea mai rapidă a plăcilor lipidice pe pereţii vaselor. Sportul este una dintre cele mai bune metode de prevenire a bolii, deoarece ajută celulele arterelor să elimine substanţele care dilată vasele de sânge. Boala se dezvoltă încă din perioada copilăriei.   In funcţie de teritoriul vascular afectat, ateroscleroza poate determina apariţia altor boli importante: cardiopatia ischemică şi infarctul miocardic - prin care sunt afectate vasele de la inimă, accidentul vascular cerebral, precum şi alte afecţiuni, cum ar fi arteriopatiile la nivelul membrelor. 
  
Ateroscleroza se dezvoltă încă din copilărie din cauza particulelor de grăsimi care pătrund în sânge în cantităţi mari şi a colesterolului care se infiltrează în pereţii arterelor. Cu timpul, încep să se formeze depozite în care se depune şi calciu, formându-se astfel un ţesut fibros, numit de cardiologi şi placă de aterom. 
  Aceste plăci devin un fel de obstacole pentru circulaţia sângelui, ceea ce duce la afectarea arterelor, care devin rigide precum o ţeavă de plumb. Boala evoluează fără simptome şi se manifestă doar atunci când îngustările vaselor ating proporţii de 70%. Rămâne asimptomatică uneori chiar şi 10 ani, fără ca pacienţii să aibă vreo bănuială. Când starea pacienţilor se agravează, încep să manifeste dureri precordiale şi dispnee, mai ales la efort.
   Potrivit unui studiu realizat recent, persoanele cele mai predispuse la afecţiuni aterosclerotice sunt cele cu abdomenul proeminent, aceasta fiind zona în care se depun grăsimile nocive. In urma cercetărilor s-a concluzionat că, la bărbaţi, mărimea la pantaloni nu trebuie să fie mai mare de 48, iar la femei, circumferinţa taliei este bine să fie sub 80 cm.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!