Infectarea cu HIV creşte cu 50% riscul de infarct

on . . Accesări: 2929

hiv-laevo-black-russell-kightley rsInfectarea cu HIV, virusul care provoacă SIDA, sporeşte cu circa 50% riscul de criză cardiacă, potrivit unui studiu realizat în rândul a 82.000 de persoane din SUA şi făcut public luni, care confirmă cercetări precedente, informează AFP.

"Din trei grupe de vârstă, frecvenţa medie a infarctelor a fost în mod consecvent net mai ridicată în rândul subiecţilor seropozitivi comparativ cu cei care nu erau infectaţi cu HIV", concluzionează autorii acestei cercetări apărute în 'Archives of Internal Medicine', o publicaţie a 'Journal of the American Medical Association' (JAMA).



Studiul, realizat în rândul a 82.459 de foşti militari, în majoritate bărbaţi, indică faptul că, printre cei cu vârste între 40 şi 49 de ani, rata apariţiei crizei cardiace era de două la mia de seropozitivi, comparativ cu 1,5 la mia de persoane neinfectate.

În grupa de vârstă 50-59 de ani, rata este de 3,9 la mie, comparativ cu 2,2 la mie în rândul seronegativilor. Pentru cei cu vârste între 60 şi 69 de ani, rata de infarct era de 5 la mie, comparativ cu 3,3 la mie în grupa celor neinfectaţi.

După ce au ţinut cont de existenţa şi a altor boli, fumatului şi consumului de alcool, precum şi a altor factori de risc ca hipertensiunea arterială şi colesterolul, subiecţii seropozitivi incluşi în studiu prezentau un risc cu 50% mai ridicat decât seronegativii, concluzionează autorii.

Studiul realizat de dr. Matthew Freiberg, de la Facultatea de Medicină a Universităţii din Pittsburgh (Pennsylvania), i-a monitorizat pe participanţi timp de aproape şase ani.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!