Aşteptăm specialiştii ECDC şi ai OMS să explice dacă a fost o problemă cu lotul de vaccin BCG

on . . Accesări: 2666

4906008-mediafax-foto-octav-ganea rsMinistrul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, a declarat luni că aşteaptă echipele de experţi de la Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile (ECDC) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să explice dacă a fost o problemă la lotul de vaccin BCG din Danemarca sau dacă este vorba de modul de administrare.


"Vrem să ne explice ce s-a întâmplat, dacă a fost o problemă în lot, dacă a fost o problemă de administrare. Concluziile finale vi le vom comunica", a spus acesta, la o dezbatere pe probleme de sănătate.

Ministrul Sănătăţii a precizat că experţii de la Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile (ECDC) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care cel mai probabil vor veni în România în această săptămână, nu vor face nicio declaraţie până nu va fi încheiată analiza.

"Nu vor face nicio declaraţie până nu terminăm analiza. Rugămintea este să-i lăsăm să-şi facă treaba. Nu vor face nicio declaraţie nici când ajung, nici când intră, nici când ies din minister. Cel mai probabil vor sosi săptămâna aceasta, vor lucra cu colegii noştri. O să fie schimb de informaţie, vor vizita probabil copii, vor analiza datele pe care le avem. Deja au cerut informaţii despre vaccin şi despre lotul respectiv", a susţinut Raed Arafat.

Ministerul Sănătăţii a solicitat, săptămâna trecută, expertiză din partea Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile (ECDC) şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru evaluarea independentă a situaţiei create în urma vaccinării nou-născuţilor împotriva tuberculozei.

"Având în vedere că există puncte de vedere divergente ale specialiştilor privind evoluţia după vaccinarea cu BCG şi în urma unei prime analize asupra situaţiei create, am decis să solicităm o opinie neutră şi avizată. O echipă de experţi ECDC şi OMS va analiza toate aspectele legate de problema ivită. Aceştia vor lucra cu reprezentanţii Comisiei de specialişti români", declara, joia trecută, ministrul Sănătăţii, Raed Arafat.

Sursa: Agerpres

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!