Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, că după transferarea managementului asistenţei medicale către autorităţile administraţiei publice locale, cele mai multe investiţii, la un an de la descentralizare, le-a făcut Capitala, urmată de Cluj. ''În 2011 autorităţile Capitalei au investit cei mai mulţi bani pentru sănătate - 118.051.000 lei - urmate de cele din Cluj - 18.413.000 lei - şi cele din judeţele Bacău Ilfov, Prahova,
Galaţi, Timiş, Iaşi şi Maramureş. La polul opus se află judeţele Olt, Vrancea, Teleorman, Călăraşi'', a spus ministrul.
Potrivit acestuia, descentralizarea nu a rezolvat în totalitate problema, dar a dus sistemul sanitar mai aproape de comunitate şi a dat posibilitatea comunităţilor locale să se implice în rezolvarea problemelor ce apar la nivel local.
În 2 iunie 2010, Executivul a aprobat, prin hotărâre de guvern, o listă de 373 de unităţi sanitare cu paturi pentru care se propunea transferarea managementului asistenţei medicale către autorităţile administraţiei publice locale şi Primăria municipiului Bucureşti. ''Pentru 370 unităţi sanitare dintre acestea au fost semnate protocoalele de predare-primire între Ministerul Sănătăţii şi consiliile judeţene, numai trei unităţi sanitare din judeţul Vrancea nu au fost preluate nici până în prezent'', a mai spus ministrul sănătăţii.
Potrivit acestuia, în urma descentralizării unităţilor sanitare către autorităţile publice locale, valoarea investiţiilor pe care acestea le-au efectuat în sistemul sanitar a crescut semnificativ - de peste şase ori în ultimii trei ani. Anul acesta, până la 31 mai, au fost cheltuiţi peste 105 milioane de lei din prevederi bugetare ale autorităţilor locale pentru sistemul local.
Ministrul Cseke Attila a subliniat că după descentralizare, fondurile alocate pentru reparaţii au crescut în 2011 faţă de 2010 cu 22%, iar pentru capitolul consolidări şi extinderi clădiri, fondurile au crescut şi ele semnificativ. ''În 2010, două judeţe - Olt şi Vrancea - au zero lei contribuţie pentru spitalele din judeţ'', a spus ministrul.
Ministrul Cseke Attila a prezentat, vineri, la un an după descentralizarea unităţilor sanitare şi trecerea acestora în administrarea autorităţilor locale, un Raport al contribuţiilor autorităţilor locale pentru unităţile sanitare. Raportul a fost realizat pe baza datelor oficiale transmise de unităţile sanitare, prin direcţiile de sănătate publică şi confruntate cu datele de execuţie centralizate la Ministerul Finanţelor.
Începând de vineri, Ministerul Sănătăţii va face publică, pe pagina de web, lista cu investiţiile realizate de autorităţile locale din fiecare judeţ.