Astărăstoae: Ar trebui 200 de milioane lei noi pentru medicina de familie

on . . Accesări: 3862

asyarastoae.jpgPreşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. dr. Vasile Astărăstoae, a declarat că pentru funcţionarea în condiţii bune a medicinei de familie ar fi nevoie de 200 de milioane de lei. El a subliniat că această sumă ar acoperi cele cinci societăţi ale CMR şi ale medicilor de familie, între care se află valoarea garantată a punctelor pentru plata per capita şi per capita serviciu, plata pentru lista de înscrişi, depunctarea graduală pentru listele cu peste 2.200 de pacienţi. "Trebuie luat sistemul integrat de sănătate, şi nu o realocare în cadrul sistemului. Nu pot să iei de la spitale sau ambulatoriu de specialitate şi să dai în altă parte", a susţinut preşedintele CMR.
Potrivit lui Astărăstoae, dacă medicina de familie nu va primi aceşti bani, nu va putea supravieţui până la sfârşitul anului. "Mesajul CMR către medicii de familie a fost ca aceştia să le mulţumească pacienţilor că au fost alături şi nu s-au lăsat influenţaţi de dezinformarea unora şi a altora şi că au conştientizat că există un singur interes atât pentru pacienţi, cât şi pentru medici", a afirmat prof. Astărăstoae.
În ceea ce priveşte contractul de informatizare, el a spus că ar trebui fie separat, şi nu impus în contractul cu furnizorii de servicii medicale. Problemele actuale din sistemul de sănătate provin de la modul de gestionare a fondurilor şi nu trebuie să se transforme într-un conflict între medicina primară şi acesta. Situaţia conflictuală nu se poate remedia decât prin dialog, şi nu prin a arunca vina pe medici, a afirmat Astărăstoae. În opinia sa, autorităţile trebuie să se bazeze pe fapte şi să analizeze situaţia din acest punct de vedere, şi nu pe sondaje.
Referindu-se la o eventuală corupţie din sistem, prof. dr. Astărăstoae a spus că şi medicina face parte din societatea românească şi dacă această corupţie există în societate, există şi în sectorul medical, dar aici instituţiile statului trebuie să analizeze situaţia.
Preşedintele Federaţiei Patronatelor Medicilor de Familie, dr. Doina Mihăilă, a declarat că medicii de familie nu vor introduce plată pentru pacienţi începând de joi, ci de marţea viitoare, în condiţiile în care nu vor fi rezolvate solicitările lor.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!