Atenţie la tatuajele temporare cu henna

on . . Accesări: 3961

henna1.jpgDirecţia generală de industrie şi întreprinderi - Sectorul Cosmetice din cadrul  Comisiei Europene a organizat o serie de întâlniri între autorităţile competente în domeniul supravegherii pieţei produselor cosmetice din statele membre UE (PEMSAC), în urma cărora s-a stabilit ca, în toate statele Uniunii Europene, să se  deruleze  o campanie de sensibilizare şi informare a populaţiei cu privire la riscurile ce pot să apară prin utilizarea tatuajelor negre cu henna. State europene, precum Franţa şi Germania, derulează deja, de câţiva ani, astfel de campanii, ca urmare a cazurilor numeroase de reacţii adverse raportate de către dermatologi şi alţi specialişti, reacţii apărute după utilizarea  tatuajelor negre cu henna.Dat fiind reacţiile adverse cunoscute, dificultatea de a controla circuitele de distribuire a produselor şi locurile în care se aplică tatuajele, Comisia Europeană alături de statele Uniunii Europene avertizează asupra riscurilor implicate şi împotriva aplicării de tatuaje negre temporare.

În consecinţă şi Ministerul Sănătăţii Publice din România s-a alăturat celorlaltor state europene în această campanie şi trage un semnal de alarmă asupra riscurilor la care se expun cei care utilizează tatuajele cu henna neagră.  

Coloranţii adăugaţi plantei pot cauza reacţii alergice grave iar simptomele apar după câteva zile. Aceste reacţii alergice se pot manifesta prin mâncărimi, roşeaţă, pete, pustule sau chiar decolorarea permanentă a pielii şi cicatrici. Utilizatorii pot dobândi o sensibilitate permanentă la aceste substanţe şi pot dezvolta dermatită de contact alergică. În aceste cazuri, reacţiile pot fi violente, câteodată necesitând intervenţie medicală de urgenţă şi chiar spitalizare. Aceste efecte se pot limita la zona tatuajului, la zona înconjurătoare sau se pot răspândi pe întreg corpul.

Aceste reacţii pot cauza apariţia unei reacţii de sensibilizare, în special în cazul cauciucului, hainelor şi încălţămintei sau al vopselelor de păr în care se folosesc astfel de coloranţi, dar şi în cazul produselor care conţin substanţe comparabile, cum ar fi produsele de protecţie la soare şi anumite medicamente. Această sensibilizare poate împiedica practicarea unor anumite profesiuni, cum ar fi coafatul. O astfel de sensibilizare este din ce în ce mai îngrijorătoare, deoarece afectează copiii sau adolescenţii şi poate afecta viaţa zilnică şi profesională a acestora. Trebuie, de asemenea, precizat faptul că această sensibilizare este ireversibilă şi durează toată viaţa. Oricine prezintă o reacţie de iritare sau cu apariţie de pustule la o pată neagră de pe trup, trebuie să meargă imediat la medic şi să spună dacă i s-a aplicat pe piele un tatuaj cu henna neagră.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!