Autorităţile americane au livrat sânge contaminat militarilor răniţi pe front

on . . Accesări: 4452

Optsprezece soldaţi britanici trec printr-o aşteptare agonizantă pentru a vedea dacă au contactat vreo boală letală, în urma transfuziei de sânge contaminat oferit de SUA pentru militarii răniţi de pe fronturile din Irak şi Afghanistan. Cei 18 militari grav răniţi aveau nevoie rapid de transfuzii masive de sânge după ce păcăliseră moartea pe câmpurile de luptă din Irak şi Afghanistan. Acum, viaţa acestora este pusă în pericol de sângele insuficient monitorizat şi ”certificat” de către autorităţile americane, care îi face vulnerabili la infecţii potenţial letale cum sunt HIV, hepatita şi sifilisul. Recurgerea la sângele provenit din America s-a impus ca măsură de urgenţă după ce aceştia fuseseră răniţi grav pe câmpul de luptă. “În unele cazuri poate dura ani până ca aceste boli să se dezvolte complet. Ne rugăm ca testele de sănătate să iasă bine”, a precizat un oficial din Ministerul britanic al Apărării. Incidentul riscă să arunce în aer relaţiile americano-britanice, după scandalul izbucnit anul trecut în urma difuzării de către The Sun a unei înregistrări video, realizată într-un avion american care a atacat din greşeală un convoi britanic în Irak.
 O căutare frenetică a celor 18 militari care au primit sângele infectat a început imediat ce Pentagonul a informat Ministerul britanic al Apărării despre sângele ”necorespunzător”. Militarii şi familiile lor aşteaptă acum rezultatul testelor şi al controalelor medicale.
 ”Este un incident care se putea evita în totalitate şi nu înţelegem cum americanii au permis să se întâmple aşa ceva”, declara un înalt oficial din cadrul armatei britanice, care a calificat incidentul drept ”intolerabil”. America a mai fost implicată în scandaluri privind sângele contaminat după folosirea de sânge de la deţinuţi condamnaţi care au fost plătiţi să doneze. Pe de altă parte, ministrul britanic al apărării, Derek Twigg, a ţinut să precizeze pentru The Sun că, în lipsa acestui sânge ”cei 18 răniţi ar fi murit cu siguranţă”, deoarece necesitau transfuzii de urgenţă. /Rompres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!