Avertisment privind defibrilatoarele implantabile

on . . Accesări: 3140

Producătorul american de aparatură medicală Medtronic a emis luni o alertă referitoare la electrozii defibrilatoarelor pe care le comercializează, cerându-le medicilor să oprească implantarea acestora deoarece se crede că ar fi putut contribui la decesul a cinci pacienţi. 'Medtronic a suspendat benevol distribuirea pe plan mondial de electrozi pentru defibrilatoare tip Sprint Fidelis şi recomandă suspendarea efectuării de noi implanturi, din cauză că se pot rupe'', a informat într-un comunicat societatea cu sediul la Minneapolis.
   Denumiţi şi sonde, electrozii sunt fire electrice care leagă inima pacientului la defibrilatorul implantat în zona pectorală. La 268.000 de astfel de sonde implantate pe plan mondial, Medtronic a identificat cinci cazuri de pacienţi decedaţi la care ruperea electrozilor ar fi putut constitui un factor în producerea decesului.
 Defibrilatorul implantabil este capabil să detecteze o neregularitate cardiacă şi să genereze automat un stimul electric pentru a încetini sau accelera, după caz, ritmul cardiac. Dacă electrozii se rup, se pot produce descărcări dureroase şi inutile sau ritmul cardiac nu mai poate fi corectat. Societatea i-a avertizat totuşi pe pacienţii care ar dori să li se înlocuiască electrozii că ''riscurile legate de extragerea sau inserarea de alţi electrozi sunt mai mari decât riscul minor ca aceştia să se rupă''. Medtronic, cel mai important producător de asemenea aparatură din lume, a obţinut în 2006 o cifră de afaceri de 12.3 miliarde de dolari şi un profit net de 2.8 miliarde. /Rompres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!