Medicii au lansat un nou avertisment în legătură cu cumpărarea medicamentelor pe internet, citând cazul unei femei din Anglia care a avut mari probleme de vedere după ce a cumpărat un tratament de la o companie farmaceutică din Thailanda, relatează AFP.
Cazul acestei femei de 64 de ani , care a dezvoltat o cataractă (opacizare a cristalinului) bilaterală şi un glaucom care a necesitat o intervenţie chirurgicală pentru a-i salva vederea, este descris în revista medicală britanică The Lancet.
Însă, potrivit medicilor, este foarte probabil că ea va rămâne sub supraveghere oftalmică pentru tot restul vieţii pentru controlul presiunii intraoculare. Creşterea presiunii în ochi (glaucomul) este o cauză a cecitei.
Această pacientă nu avea nici un antecedent personal sau familial de boli de ochi care ar fi putut explica starea sa. Potrivit diagnosticului, problema provenea de la un steroid, prednisolon, pe care această pacientă îl lua de patru ani în doze mergând între 10 mg şi 40 mg pe zi.
Ea a decis să ia acest medicament fără să consulte un medic, după ce a crezut că este atinsă de un sindrom de oboseală cronică.
Efectele secundare nedorite ale steroizilor sunt bine documentate şi conţin forme de cataractă şi glaucom, de care sunt în principiu avertizaţi medicii. Însă de când există posibilitatea cumpărării de medicamente pe internet, pacienţii care nu îşi consultă medicul pot să nu cunoască aceste riscuri.
Cei doi autori ai articolului, Philip Severn şi Scott Fraser, au efectuat o mică anchetă pentru a verifica dacă prednisolon poate fi cumpărat uşor pe net. Ei au putut astfel să localizeze uşor 1.000 de comprimate pentru mai puţin de 37 de euro. Însă cei doi bănuiesc că unele produse propuse spre vânzare pe internet sunt contrafăcute, fără garanţie a calităţii.
/Rompres/