Ernst & Young:Piaţa farmaceutică din România nu a rezolvat problemele din trecut, iar sistemul este subfinanţat

on . . Accesări: 1865

4956 10637 pillsmulticolor large 06876500 rrsPiaţa farmaceutică din România nu şi-a rezolvat încă problemele din trecut, pentru a proiecta modalităţi noi de dezvoltare a business-ului în anii care urmează, sistemul este subfinanţat, iar companii mari şi interesante pentru achiziţii nu prea au rămas în acest sector, afirmă Bogdan Ţenu, Senior Manager în cadrul departamentului de Asistenţă în tranzacţii al Ernst & Young România.


Acesta a subliniat că piaţa farmaceutică din România nu se confruntă cu acelaşi tip de provocări precum companiile big pharma, definite ca fiind top 16 cele mai mari companii farmaceutice după venituri din Statele Unite, Europa şi Japonia, care ies la achiziţii în pieţele emergente în vederea creşterii lor.


Conform indexului Ernst & Young Firepower, publicat în ianuarie 2013, capacitatea big pharma de a încheia tranzacţii a scăzut chiar în momentul în care este nevoie de achiziţii pentru creştere şi îmbunătăţirea randamentelor pentru acţionari. În acest context, raportul Ernst & Young "Closing the gap? Big pharma's growth challenge and implications for deals'', dat joi publicităţii, identifică tendinţe cheie care încep să se cristalizeze în tranzacţiile care implică big pharma: mai multe achiziţii complementare, mai multe dez-investiţii şi offshore, dar şi mai multe tranzacţii în pieţele emergente.


Comparând estimările analiştilor în legătură cu veniturile big pharma din următorii trei ani şi prognoza de creştere a pieţei farmaceuticelor realizată de IMS Health, raportul Ernst & Young estimează că ecartul de creştere va atinge aproximativ 100 de miliarde de dolari până în 2015. Acest ecart indică faptul că firmele big pharma vor avea nevoie de venituri adiţionale de 100 de miliarde de dolari în 2015 doar pentru a ţine pasul cu creşterea pieţei.


Specialiştii Ernst & Young explică faptul că pe fondul stagnării pieţelor dezvoltate (în parte explicate de problemele economice din zona Euro), la care se adaugă încetinirea creşterii pieţelor emergente, sursele de creştere organică nu mai sunt atât de sigure. În consecinţă, multe companii din big pharma îşi vor accelera căutarea de companii-ţintă interesante pentru a le achiziţiona în 2013, fără să urmărească o creştere organică.


În acelaşi timp, capacitatea big pharma de a încheia tranzacţii este pusă sub semnul întrebării de resursele diminuate ale acestor companii şi de competiţia din ce în ce mai intensă cu companiile mari de biotech şi companiile farmaceutice specializate pentru active atractive.


"În timp ce dinamica industriei farmaceutice rămâne incertă, mediul tranzacţiilor în 2013 şi după 2013 va fi mai complex şi mai competitiv. Companiile din industria farmaceutică care sunt poziţionate corect vor beneficia de competiţia crescândă şi vor înregistra randamente mai mari. Totuşi, faptul că resursele multor companii ‘big pharma' sunt din ce în ce mai limitate, ca şi nevoia unor achiziţii prudente pentru a face faţă ecartului imediat de creştere vor conduce la o selecţie şi mai atentă a companiilor care vor face obiectul achiziţiilor', a explicat Ţenu.


Ernst & Young a introdus Indexul Firepower tocmai pentru a măsura capacitatea companiilor din industria farmaceutică, în funcţie de soliditatea bilanţurilor şi de capacitatea de a finanţa tranzacţii. Conform analizelor Ernst & Young, capacitatea lor financiară de a realiza tranzacţii a scăzut cu 23% între 2006 şi 2012.


Ernst & Young este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 167.000 de angajaţi în 700 de birouri din 140 de ţări şi venituri de aproximativ 24,4 miliarde dolari în anul 2012. În România, Ernst & Young este unul dintre liderii de pe piaţa serviciilor profesionale încă de la înfiinţare, în anul 1992. Cei peste 500 angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, fiscalitate, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă în afaceri către companii multinaţionale şi locale.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!