Ordonanţa privind verificarea şi controlul unităţilor cu paturi respinsă în Senat

on . . Accesări: 3231

lege.jpgMembrii Comisiei pentru sănătate din Senat au întocmit, marţi, cu majoritate de voturi, un raport de respingere a Ordonanţei nr. 18/2011 privind stabilirea măsurilor privind verificarea şi controlul unităţilor sanitare cu paturi de către Ministerul Sănătăţii (MS) şi instituţiile din subordinea acestuia, textul legii fiind considerat 'neprofesionist întocmit, fiind şi o suprareglementare'. 'Conform legislaţiei aflate în vigoare, MS are autoritatea de reglementare şi control în domeniul medical, astfel încât măsura ar fi o suprareglementare. Concret, în unităţile medicale care au fost prezentate pe toate canalele media cu evenimente medicale nefericite, MS a făcut controale şi a depus, mai devreme sau mai târziu, concluziile de rigoare şi raportul de control, ceea ce înseamnă că are cadrul legal de desfăşurare a activităţii. În ordonanţă apare titulatura de comisie mixtă la care ar participa, pe lângă membrii desemnaţi de MS şi membrii din ministerele care au reţea sanitară proprie, când este vorba de unităţile medicale proprii. Se uită însă de autoritatea publică locală care are deja reţea sanitară şi care nu are drept să desemneze un reprezentant şi de unităţile sanitare private, care la fel, nu au voie să-şi desemneze un reprezentant', a precizat senatorul PNL Paul Ichim.

Senatorul liberal a explicat că autorizarea unei unităţi sanitare private este 'riguros reglementată şi scrupulos verificată' de către instituţiile din subordinea MS, inclusiv de minister. 'Casa de Asigurări are obligaţia de a verifica aceste instituţii. Pe de altă parte, Ministerul Sănătăţii s-a dispensat foarte rapid de majoritatea unităţilor spitaliceşti, trecându-le în subordinea autorităţilor publice locale care în an de recesiune financiară are resurse limitate care să le dirijeze spre acreditarea acestor unităţi sanitare. Morala este că MS a fost conştient că unităţile sanitare nu pot primi acreditarea şi autorizarea sanitară şi aruncă responsabilitatea spre autoritatea publică, rezervându-şi doar rolul de control', a mai susţinut senatorul PNL.

Paul Ichim a reamintit faptul că sistemul sanitar este recunoscut 'ca fiind unul subfinanţat, astfel încât cu greu se va putea încadra în nişte parametri dictaţi şi controlaţi de MS'. 'Unul dintre subiectele controlului va fi cel al resurselor umane. Este de notorietate faptul că unităţile sanitare nu au specialişti încadraţi conform normativelor în vigoare, posturile fiind, de altfel, blocate şi posibil de ocupat doar conform raportului 1 la 7 impus bugetarilor sau cu dispensă dată de MS. Însă, şi în acest caz, legislaţia în vigoare, controlată tot de MS prevede că fondul de salarii nu poate depăşi 70% din bugetul unităţii sanitare. Ca şi concluzie, MS va concluziona că 'şi aşa e rău şi aşa nu-i bine!'. De fapt, secretul acestei ordonanţe se găseşte în art. 4, al. 4, care prevede că 'nerespectarea măsurilor stabilite în calitatea serviciilor de asistenţă medicală poate duce la suspendarea sau ridicarea autorizaţiei de funcţionare a unităţilor sanitare controlate', a mai adăugat Ichim.

'De aici se poate concluziona foarte uşor că dacă va fi cazul, din punct de vedere economic şi sub impactul restricţiilor financiare semnate de comun acord cu FMI-ul, comisiile de specialitate vor găsi foarte facil unităţi sanitare cărora să le ridice autorizaţia de funcţionare', a încheiat acesta.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!