Noi terapii aprobate în Europa pentru limfomul non-Hodgkin

on . . Accesări: 4199

mabthera.jpgAgenţia Europeană a Medicamentelor (EMA) a aprobat recent utilizarea unui medicament produs de compania elveţiană Roche ca tratament de întreţinere pentru pacienţii cu limfom folicular, care au răspuns la terapia de inducţie, informează luni, într-un comunicat de presă, compania producătoare. O dată aprobat în Uniunea Europeană, medicamentul devine disponibil în această nouă indicaţie şi în România. Limfomul folicular este un tip incurabil de cancer şi, cu toate progresele semnificative pe care le-a înregistrat tratamentul acestei afecţiuni oncologice în ultimii ani, la majoritatea pacienţilor, boala reapare, având un prognostic rezervat.

Noua indicaţie aprobată pentru MabThera (rituximab), utilizat ca tratament de întreţinere, extinde opţiunile terapeutice eficiente pentru persoanele cu acest tip de cancer al sângelui - incurabil astăzi - dublând şansele ca aceştia să trăiască mai mult, fără progresia bolii. Tratamentul de întreţinere este o abordare importantă în managementul cazurilor de cancer al sângelui deoarece reduce riscul de reapariţie a bolii şi nevoia utilizării repetate a chimioterapiei, îmbunătăţind, în cele din urmă, viaţa pacienţilor cu limfom folicular.

'Aprobarea tratamentului de întreţinere cu acest medicament în Uniunea Europeana este un pas important care va schimba modul în care gestionăm această boală cronică. Accesul la această nouă opţiune de tratament va permite pacienţilor care suferă de această formă gravă de cancer al sângelui să trăiască mai mult, ţinându-şi boala sub control', a declarat prof. Gilles Salles, de la Centre Hospitalier Lyon Sud, Franţa, investigator principal în cadrul studiului PRIMA. Medicamentul produs de compania elveţiană este deja folosit cu succes de peste 10 ani pentru tratarea limfomului non - Hodgkin.

Limfomul folicular, un tip de cancer al sângelui, face parte din categoria limfoamelor non-Hodgkin. Aproximativ 286.000 de oameni din întreaga lume sunt diagnosticaţi cu limfom non-Hodgkin în fiecare an, iar unul din patru cazuri este limfom folicular. Limfomul folicular poate apărea în orice moment la adulţi, chiar dacă pacienţii sunt de obicei diagnosticaţi în jurul vârstei de 50-60 de ani, afectând deopotrivă bărbaţii şi femeile.
'Este o afecţiune destul de frecventă. E o preocupare mare în lumea ştiinţifică în prezent pentru a găsi noi soluţii terapeutice pentru această formă de boală care are şanse puţine de supravieţuire', a declarat, luni, pentru Agerpres, prof. dr. Dan Coliţă de la Clinica de Hematologie a Spitalului Fundeni.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!