Legislaţia de obţinere a permisului auto ar putea deveni mai flexibilă

on . . Accesări: 3391

sofer.jpgReprezentanţii mai multor organizaţii au susţinut, vineri, în cadrul unei mese rotunde organizate de Ministerul Sănătăţii, că ordinul privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, aflat în prezent în dezbatere publică, este mai flexibil. Totodată, organizaţiile afirmă că prin acest proiect de ordin va fi mai mare numărul celor care vor lua permisul. Medicul orelist Mardiros Gabriel, reprezentantul cabinetelor medicale grupate Nicolina Iaşi, a criticat faptul că potrivit ordinului MS nu se va mai face controlul ORL şi, de asemenea, ordinul este mai permisiv pentru cei care au afecţiuni oculare.

'Baremul privind obţinerea permisului auto este mai lax. Din punctul meu de vedere, nu este bine. Ar trebui introdus controlul medical obligatoriu şi la reînnoirea permisului auto înainte de expirarea acestuia', a spus medicul.
Reprezentantul Serviciului Permise Auto din MAI, Boşman Gino Theodor, a spus că una din probleme este lipsa comunităţii medicale autorizate pentru eliberarea avizelor medicale în vederea obţinerii permisului auto.
La rândul său, reprezentantul APADOR-CH, Nicoleta Andreescu, a afirmat că din ordinul MS nu reiese că este obligatoriu controlul medical şi nu sunt precizate unităţile medicale care eliberează vize pentru permisul auto.
Reprezentantul organizaţiei Aliat, Eugen Hristu, consideră că textul ordinului va aduce prejudicii nu numai persoanelor care sunt dependente de alcool, ci şi societăţii.

El a criticat faptul că în România Guvernul nu plăteşte pentru tratamentul alcoolicilor, susţinând că nu există nicio formare pentru medici care să trateze consumul de alcool. Reprezentanta Ministerului Sănătăţii, Constantina Albu, a arătat că în România 36% din populaţie are permis de conducere şi doar 21% îl foloseşte. Potrivit acesteia, la grupa de vârstă 16-24 de ani, rata mortalităţii este cauzată de accidente rutiere, cele mai multe provocate din cauza consumului de alcool.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!