Guvernul interzice opt noi substanţe etnobotanice

on . . Accesări: 3795

etnobotanice.jpgGuvernul a interzis opt noi substanţe etnobotanice, printr-o hotărâre adoptată în şedinţa de miercuri, a informat Ministerul Sănătăţii, printr-un comunicat transmis Agerpres. Hotărârea, adoptată la iniţiativa Ministerului Sănătăţii, completează lista curentă care cuprinde 27 de substanţe şi 9 plante identificate ca fiind dăunătoare sănătăţii publice şi care au fost deja interzise încă de la începutul lunii februarie, prin ordonanţă de urgenţă. 'Atunci când am elaborat noile prevederi legale pentru combaterea traficului ilicit de droguri şi regimului juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante, am încercat să gândim preventiv. Am ştiut că cei care se ocupă cu astfel de ilegalităţi vor căuta metode de a eluda legea. Din această cauză am realizat o legislaţie flexibilă, care ne permite ca, în cel mai scurt timp de la identificarea şi expertizarea unor noi plante şi substanţe ca fiind dăunătoare sănătăţii, să fie interzise rapid prin introducerea în listă', a declarat ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.

În anul 2009, un număr de 1.300 persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma consumului de substanţe halucinogene. Anul acesta, din luna ianuarie şi până la sfârşitul lunii mai, la Unităţile de Primiri Urgenţe din întreaga ţară s-au prezentat 206 persoane intoxicate cu substanţe care au efect psihoactiv.

Conform datelor transmise de Ministerul Administraţiei şi Internelor, după intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 6/2010 privind interzicerea unor substanţe şi plante psihotrope, au fost verificate 67 de magazine de vise, unde au fost aplicate amenzi în valoare de 150.500 lei. A fost suspendată activitatea la 5 unităţi de acest tip şi s-au întocmit peste 30 de dosare penale. De asemenea, s-au confiscat aproximativ 35 de kilograme din noile substanţe introduse sub control.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!