
'Neasigurarea creditelor de angajament ar conduce la imposibilitatea asigurării tratamentului medicamentos în ambulatoriu, fapt care ar avea un impact negativ major asupra sănătăţii pacienţilor', a justificat Attila Cseke actul normativ.
În prezent, fondurile alocate pentru asigurarea medicamentelor cu şi fără contribuţie personală au fost deja angajate şi există riscul de a se întrerupe accesul la medicamente, a menţionat Ministerul Sănătăţii, printr-un comunicat de presă. Reacţia autorităţilor vine după ce în mai multe judeţe farmaciile au epuizat fondurile pentru onorarea reţetelor gratuite şi compensate, astfel încât asiguraţii trebuie să îşi plătească medicamentele.
'În baza discuţiilor pe care le-am avut cu Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Finanţelor, promovăm în regim de urgenţă o ordonanţă privind unele măsuri financiare în domeniul sănătăţii, prin care asigurăm Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate posibilitatea de a încheia angajamente legale suplimentare, în limita sumei de 500 de milioane de lei, pentru a putea face faţă necesarului de medicamente în România. Este o ordonanţă de urgenţă care răspunde nevoilor sistemului sanitar, ale CNAS, astfel încât problema medicamentelor compensate, şi nu numai, să poată fi asigurată şi în perioada următoare', a precizat Emil Boc.