Institutul Cantacuzino nu mai are autorizaţia de a produce vaccinuri

on . . Accesări: 3507

cantacuzino.jpgInstitutul Cantacuzino nu mai poate produce vaccinuri, întrucât Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) i-a retras, la începutul lunii februarie, autorizaţia de punere pe piaţă a vaccinurilor şi a tuturor produselor injectabile, deoarece acesta nu a respectat regulile de bună practică de producţie (GMP - Good Manufacturing Practice), a anunţat, marţi, Daniel Boda, reprezentantul ANM, la încheierea audierilor desfăşurate în cadrul Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor. 'Pe 17 decembrie 2009, celor de la Cantacuzino le-a expirat autoritatea de fabricaţie', a precizat Boda.

El a spus însă că vaccinul antigripal produs a fost eliberat pe seria anterioară şi este valabil în continuare, ca şi celelalte vaccinuri produse anterior.

Întrebat care au fost deficienţele pentru care i-a fost retras GMP, Boda a spus că nu are cum să menţioneze acest lucru, pentru că datele nu sunt încă publice. 'Când vor rezolva aceste deficienţe va fi foarte bine, dar în acest moment, noi nu putem elibera serii pentru Institutul Cantacuzino', a mai spus Boda, care a adăugat că acest institut nu mai produce nimic în momentul de faţă.

Pe de altă parte, directorul Institutului Cantacuzino, Radu Iordăchel, a afirmat că nu este vorba despre suspendarea întregii activităţi a institutului ci 'de neacordarea autorizării de fabricaţie pentru o linie inspectată de ANM, respectiv linia de vaccin gripal. Din păcate, această linie include o zonă de fabricaţie care este comună mai multor produse. Din acest punct de vedere, la nivelul institutului există în derulare, încă din 2005, un proiect derulat cu fonduri internaţionale şi cu fonduri interne, care e prevăzut a fi finalizat în 31 decembrie 2010 şi probabil că se vor găsi soluţii pentru a se menţine activitatea pentru a se intra pe aceste noi normative GMP', a arătat Iordăchel. El l-a contrazis, practic, pe reprezentantul ANM, precizând că 'nu e vorba că nu s-au respectat nişte standarde, ci că institutul e în curs de modernizare a liniei de fabricaţie a vaccinului BCG (pentru imunizarea împotriva tuberculozei n.r.), lucru care se va finaliza pe la jumătatea lunii aprilie'.
'Din acest punct de vedere, Institutul Cantacuzino nu a mai produs vaccin BCG începând din ianuarie 2009', a spus Iordănchel, care a reiterat că 'nu e vorba de deficienţe, ci de încadrarea în noi tipuri de normative'. Acesta a recunoscut, însă, că momentan institutul nu produce nimic.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!