Vaccinul Cantgrip nu este autorizat de Agenţia Europeană a Medicamentelor

on . . Accesări: 3291

vaccin-antigripal.jpgVaccinul împotriva virusului A/H1N1, produs de Institutul Cantacuzino nu face  parte din grupul de  vaccinuri recomandate de Agenţia Europeană a Medicamentelor. Autorităţile din România spun însă că, atâta timp cât vaccinul este utilizat doar în ţară, nu este necesar acordul instituţiilor UE. Cantgrip, vaccinul testat pe copii la Arad şi la Timişoara, nu este autorizat de către Agenţia Europeană a Medicamentelor, potrivit România Liberă. Întrebati de jurnaliştii publicaţiei despre Cantgrip şi despre firma farmaceutică ce îl testează, IFE Human Pharmacology (rebotezată recent Pierrel Research HP-RO), oficialii Agenţiei Europene a Medicamentelor au spus că nu au auzit nici de una, nici de cealaltă.

"Cantgrip nu se numără printre vaccinurile împotriva A/H1N1 autorizate de către Agenţia Europeană a Medicamentelor", a declarat pentru România liberă Monika Benstetter, purtătoarea de cuvânt a Agentiei. Monika Benstetter a confirmat şi că firma Pierrel Research HP-RO nu a contactat niciodată Agenţia.

Reprezentanţii Comisiei Europene spun însă că nu a fost încălcată legislaţia europeană.  Ton van Lierop, purtătorul de cuvânt al comisarului pentru Industrie, Günter Verheugen, de a cărui autoritate depinde comercializarea vaccinurilor în Europa, afirmă că, dacă produsul este destinat exclusiv pieţei interne românesti, nu se poate vorbi despre o încălcare a legislaţiei comunitare.

"Dacă produsul e doar pentru interiorul României, atunci totul depinde de autorităţile române", spune Ton van Lierop.

De asemenea, Agenţia Naţională a Medicamentului susţine că Cantgripul nu a avut nevoie de autorizare europeană, pentru că producătorul este autohton şi produsul este folosit doar în România. "Când un producător doreşte să autorizeze un produs centralizat se adresează Agentiei Europene, dar în cazul nostru este vorba de un producător autohton, Institutul Cantacuzino, şi s-a adresat prin procedura naţională ANM-ului. Dacă vaccinul produs de Institutul Cantacuzino ajungea şi la alte state, atunci trebuia să se adreseze Agenţiei Europene", a precizat  Anca Crupariu, purtătorul de cuvânt al ANM./Agerpres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!