Reclama medicamentul Bioflu încalcă legislaţia privind publicitatea înşelătoare

on . . Accesări: 4623

bioflu.jpgConsiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, joi, oprirea de la difuzare a spotului publicitar pentru medicamentul Bioflu, care nu este avizat de Agenţia Naţională a Medicamentului şi care încalcă legislaţia audiovizuală privind publicitatea înşelătoare. Potrivit CNA, în spotul publicitar Bioflu sunt prezentaţi mai mulţi oameni care se află într-o sală de şedinţă. Aceştia tuşesc în loc să vorbească. Pe ecran apare titlul 'Scapă de gripă până nu te obişnuieşti cu ea', în timp ce o voce din off spune 'Bioflu - tratează rapid simptomele răcelii şi gripei'. Totodată, pe ecran sunt prezentate informaţiile: 'Capsule de zi şi de noapte pentru răceală şi gripă', 'cel mai bun preţ de pe piaţă'.
Potrivit Agenţiei Naţionale a Medicamentului din cadrul Ministerului Sănătăţii, spotul TV Bioflu nu are viza Agenţiei. Totodată, Agenţia Naţională a Medicamentului a informat CNA că a dispus retragerea acestuia de pe piaţă şi a înştiinţat compania Biofarm SA asupra acestei decizii în 15 ianuarie 2010.
Spotul a fost analizat şi de Comitetul Etic al Consiliului Român pentru Publicitate (RAC), care a sesizat o încălcare a Codului de Practică în Publicitate elaborat de RAC, prin afirmaţia 'cel mai bun preţ de pe piaţă'.
Spotul încalcă art. 2.4 b) din Codul de Practică în Publicitare, elaborat de RAC, potrivit căruia 'publicitatea trebuie să evite orice afirmaţie sau reprezentare care ar putea înşela consumatorii, inclusiv prin omisiune, sugerare, ambiguitate ori exagerare, în special în ceea ce priveşte valoarea produsului şi preţul total plătit de consumator'.
De asemenea, este încălcată şi art. 11.2 din Cod care menţionează că trebuie să fie clare criteriile de selecţie a elementelor comparate trebuie, iar elementele comparate trebuie să fie corect selectate şi reprezentative, astfel încât cel care compară să nu încerce să obţină un avantaj necuvenit'./Agerpres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!