Gărzile medicilor rezidenţi ar putea fi plătite încă din primul an de pregătire

on . . Accesări: 4071

garda.jpgMedicii rezidenţi ar putea să lucreze în gărzi plătite încă din primul an de pregătire, potrivit unui amendament aprobat, marţi, de Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor. Amendamentul a fost formulat de democrat-liberalul Cornel Ghiţă la proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului 18/2009 privind organizarea şi funcţionarea rezidenţiatului, după ce mai mulţi deputaţi au susţinut că medicii rezidenţi ar trebui să lucreze în gărzi plătite încă din primul an de rezidenţiat.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adrian Streinu-Cercel a apreciat că această modificare este un beneficiu important, în special pentru că vizează o categorie care este total defavorizată de legea unică de salarizare.

'Pentru rezidenţiat s-a obţinut o modificare la care nu ne aşteptam nici noi, respectiv ca medicii rezidenţi să poată să intre în gărzi plătite începând cu primul an de rezidenţiat. Este un lucru bun şi sper să găsim şi fondurile necesare ca să aplicăm acest lucru', a subliniat secretarul de stat.

Comisia de muncă a avizat favorabil, marţi, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului 18/2009 privind organizarea şi funcţionarea rezidenţiatului, cu amendamentul privind posibilitatea exercitării gărzilor plătite de către medicii rezidenţi încă din primul an de pregătire. Comisia care va întocmi raportul asupra acestui proiect legislativ este Comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor.

Proiectul a fost aprobat anul trecut de Senat, urmând să intre pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

De asemenea, deputaţii din Comisia de muncă au aprobat, marţi, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 69/2009 pentru modificarea şi completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, care prevede ca managerii spitalelor să fie absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ superior în domeniul medical, economic, administrativ sau juridic./Agerpres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!