Ministerul Sănătăţii reglementează transportul interspitalicesc al pacienţilor

on . . Accesări: 3408

ambulanta.jpgMinistrul Sănătăţii a semnat Ordinul prin care este reglementat modul în care se face transportul pacienţilor care nu se află în stare critică, precum şi decontarea acestuia. Măsura era necesară deoarece, în lipsa unor reglementări exprese în acest domeniu, au fost semnalate de către unităţile sanitare, în ultima perioadă, mai multe situaţii  în care serviciile publice de ambulanţă solicitau pentru realizarea transportului sanitar neasistat, sume importante, chiar şi de 400 lei pentru distanţe mici. “Anul acesta avem nevoie de măsuri rapide pentru stoparea pierderilor din sistemului sanitar şi eficientizarea acestuia. Este nevoie de reaşezarea serviciilor din punct de vedere financiar. Din această perspectivă avem nevoie de un sistem medical unitar. Nu este normal ca unele servicii să fie suprataxate fapt pentru care vom corecta aceste situaţii”, a declarat ministrul Sănătăţii, CSEKE Attila.

 Conform noului ordin al ministrul Sănătăţii:
-pentru transportul pacienţilor neinternaţi de la unităţile/compartimentele de primiri urgenţe la alte unităţi sanitare sau pavilioane ale aceleaşi unităţi, se va deconta numai costul/kilometru, sub forma unei solicitări obişnuite, din Fondul Unic de Asigurări de Sănătate, fără a se adăuga cost suplimentar.

-pentru transportul pacienţilor internaţi într-o unitate sanitară de la unitatea respectivă către o alta unitate, se decontează de către unitatea solicitantă costul/km la tariful prevăzut de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, fără decontarea costului/solicitare.

-se interzice taxarea pacienţilor de către serviciile de ambulanţă publice pentru efectuarea unor transporturi interclinice necesare îngrijirii acestora.

 

De asemenea, prin noua reglementare, spitalele care deţin ambulanţe de tip A1 şi A2 sunt obligate să le utilizeze cel puţin pe durata programului normal de lucru. Noul ordin al ministrul Sănătăţii va reglementa situaţia existentă şi va opri abuzurile. În acelaşi timp, se va asigura şi plata costului de bază a transportului.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!