Obezitatea proscrisă: guverne europene vor să legifereze un regim alimentar mai sănătos

on . . Accesări: 3339

obez.jpgTaxarea fast-food-ului în România, impozitarea ciocolatei în Danemarca, restricţionarea grăsimilor nesaturate în Spania...Pe măsură ce populaţia europeană creşte, multe guverne intenţionează să legifereze mai bine sănătatea. O serie de guverne din Europa, îngrijorate de proporţiile crescânde luate de cetăţenii lor, par să aibă în vedere acest lucru. Guvernul spaniol vrea să interzică grăsimile nesaturate excesive, Danemarca va impozita curând dulciurile iar în România ministerul sănătăţii ar dori o taxă asupra alimentelor nesănătoase. În Germania, de asemenea, există persoane la Berlin care ar dori să vadă o ofensivă guvernamentală împotriva obezităţii. Într-un interviu publicat la 11 ianuarie de Rheinische Post, reprezentanta partidului Verzilor, Renate Künast, a preconizat interzicerea reclamelor la dulciuri care vizează copiii.

''Campaniile publicitare agresive ce vizează copii de 12 ani şi mai mici ar trebui interzise'', a declarat Künast pentru ziar, precizând: ''Reclamele la produse alimentare, majoritatea la dulciuri, nu ar trebui difuzate în cursul unor spectacole pentru copii. Se impune o interdicţie''.

O serie de lanţuri de fast-food, printre care McDonalds şi KFC, vor fi afectate de măsură propusă de Attila Cseke. Dacă ea va intra în vigoare aşa cum a anunţat ministrul român, va fi prima taxă de acest fel din lume.  Aproximativ 25% din populaţia României este considerată obeză, potrivit unor estimări ale Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolic. De altfel şi parlamentul din Taiwan are în vedere o legislaţie similară anul acesta.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii /OMS/, prevalenţa obezităţii s-a triplat în multe ţări europene din 1980 încoace, în condiţiile în care rata ei, mai ales în rândul copiilor, este în creştere. Ani de zile, diferite studii au constatat că germanii se numără printre persoanele afectate cel mai mult de obezitate în Europa, ajunşi din urmă însă şi de greci şi britanici, care tind să aibă măsuri ultra-largi. Obezitatea este văzută însă drept o problemă în ascensiune şi în multe alte ţări europene.

Cu toate acestea, legislatorii de abia acum încep să trateze cu toată seriozitatea obiceiurile alimentare nesănătoase. ªi Danemarca doreşte că folosească politica fiscală drept calea de a atenua apetitul populaţiei ei pentru dulciuri. O nouă taxă pe produsele din ciocolată, îngheţată şi alte dulciuri - care se va adăuga taxei deja existente pe băuturile carbogazoase de anul acesta - va aduce aproximativ 1,5 miliarde coroane daneze /200 de milioane de euro/ pe an, potrivit unui studiu elaborat de Confederaţia Ramurii Alimentare a Industriei Daneze.

Totuşi, atunci când vine vorba de frontul alimentar, cea mai mare parte a focalizării legislative continuă să fie asupra grăsimilor nesaturate, folosite la multe alimente prăjite şi care au fost corelate cu bolile coronariene. Aceste grăsimi au fost deja interzise în restaurante din numeroase oraşe americane, precum şi în California.

În Europa, Danemarca a fost una din ţările din primul eşalon al celor care sunt împotriva grăsimilor nesaturate, adoptând o lege ce limitează drastic folosirea acestora, în 2004. În luna octombrie a anului trecut şi Austria a introdus o restricţie similară, iar anul acesta Spania va proceda la fel.

Cu toate acestea, eforturile României de a taxa fast-food-ul sunt cele care vor suscita cel mai mare interes atunci când vine vorba de a combate problema crescândă a obezităţii în Europa. Cu condiţia ca taxa să fie aprobată. Ministrul român de finanţe, Sebastian Vlădescu, a minimalizat însă această propunere săptămâna trecută, afirmând că nu este ''decât pur şi simplu o idee''./Agerpres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!