Senatul a adoptat o ordonanţă privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului

on . . Accesări: 3477

vot.jpgSenatul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, cu mai multe amendamente care aduc modificări semnificative formei în care actul normativ a fost emis de Executiv. Unul dintre amendamentele adoptate introduce un termen în care este obligatoriu să se susţină examenul de specialitate, după finalizarea pregătirii în rezidenţiat. De asemenea medicii care au finalizat pregătirea în rezidenţiat dar nu au promovat examenul de specialitate vor putea profesa în cadrul cabinetelor medicale individuale numai pentru o perioadă cumulată de maxim cinci, au decis, miercuri, senatorii.

Senatorii au decis, totodată, că rezidenţiatul se va efectua nu numai în unităţi sanitare publice şi cabinete medicale individuale, ci şi în unităţi sanitare private acreditate. De asemenea, senatorii au stabilit ca, la elaborarea metodologiei examenului de admitere în rezidenţiat, Ministerele Sănătăţii şi, respectiv, al Educaţiei să consulte Colegiul Medicilor.

Totodată, în forma adoptată de Senat, preparatorii şi asistenţii universitari, medicii dentişti şi farmacişti, confirmaţi în rezidenţiat, efectuează această pregătire în afară de norma didactică şi vor fi salarizaţi şi ca rezidenţi, fiind un amendament care a pus în acord această lege cu Codul muncii.
De asemenea, senatorii au înlocuit indemnizaţia acordată cadrelor didactice care pregătesc medicii în rezidenţiat, prevăzută de ordonanţă, cu salarizarea prevăzută în Legea Educaţiei, conform normării distincte prevăzute în statul de funcţiuni pentru această activitate.
Senatul a înlocuit posibilitatea oferită prin ordonanţă unităţilor medicale cu obligativitatea includerii în programul de gărzi a rezidenţilor, începând cu anul III de pregătire în specialitate, urmând ca salarizarea acestora să se asigure de la bugetul de stat, cu respectarea legislaţiei în vigoare.
În cadrul dezbaterilor, mai mulţi senatori au solicitat retrimiterea ordonanţei pentru a fi rediscutată în comisie, însă nu a fost agreată de plen.

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a arătat că sunt necesare mai multe corecţii în privinţa condiţiilor în care este organizat rezidenţiatul, pentru ca rezidenţii cei mai buni să fie titularizaţi pe posturile pe care au efectuat pregătirea şi, implicit, pentru a se preîntâmpina plecarea acestora din ţară.
De asemenea, senatorul PSD Ecaterina Andronescu a propus limitarea duratei rezidenţiatului la maxim cinci ani, dar şi lăsarea în atributul exclusiv al universităţilor de medicină şi farmacie a pregătirii specialiştilor, pe perioada rezidenţiatului, atribuţia Ministerelor Sănătăţii, respectiv al Educaţiei fiind numai organizarea concursului naţional de admitere în rezidenţiat.
Actul normativ a fost adoptat de Senat, în calitate de primă cameră sesizată, cu 57 de voturi pentru, o abţinere şi 6 voturi împotrivă.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!