Proiect de lege privind asigurarea pentru răspunderea civilă în domeniul medical

on . . Accesări: 3327

justitie.jpgColegiul Medicilor din Romania a trimis Ministerului Sanatatii spre a fi pus in dezbatere publica un proiect de lege privind asigurarea pentru raspunderea civila in domeniul medical (malpraxis). Proiectul de lege este rezultatul dezbaterilor pe care CMR le-a inceput de un an de zile si al angamentului pe care si l-a luat in fata opiniei publice si a pacientilor. Proiectul transpune in Romania o viziune recomandata de Uniunea Europeana si Consiliul Europei, potrivit careia un cetatean sa aiba la dispozitie o cale extrajudiciara si a medierii, nu numai cea judiciara, care este lunga si cu costuri foarte mari pentru cetatean.

Proiectul de lege creste siguranta pacientului, creeaza un mecanism rapid de despagubire pentru un prejudiciu aparut in momentul in care a accesat sistemul de sanatate si diminueaza conflictele intre pacient, unitatea medicala si medic. In acelasi timp, actualul proiect de lege respecta autonomia pacientului si libertatea acestuia de a decide calea pe care sa o urmeze in repararea prejudiciului (extrajudiciara si/sau judiciara).

Art.1. – (1) Acoperirea prejudiciului cauzat pacienţilor prin acte medicale se poate face în mod amiabil, în condiţiile prezentei legi, între pacient, societatea de asigurare şi unitatea medicală.
(2) Medicii care nu sunt încadraţi cu contract de muncă răspund în mod exclusiv pentru eventualul prejudiciu rezultat din serviciul medical furnizat.

Art.2. – (1) În sensul prezentei legi, prejudiciul este rezultatul negativ care, în mod obiectiv, putea fi evitat şi care rezultă exclusiv din vătămarea stării de sănătate sau a integrităţii corporale a pacientului ca urmare a unui act medical la care acesta a fost supus, respectiv nu a fost supus deşi ar fi trebuit şi putut , în mod obiectiv, să beneficieze de acel serviciu medical.
(2) Prejudiciul trebuie să fie cert sau evaluabil la data solicitării acoperiri sale.

Art.3. – (1) Pacientul care a fost prejudiciat se poate adresa cu o cerere de acoperire a prejudiciului către unitatea medicală unde a fost furnizat serviciul medical.
(2) Pentru minori cererea se face de către reprezentantul legal.

Art.4. – (1) Cererea va cuprinde cel puţin următoarele elemente:
a) numele şi prenumele solicitantului;
b) calitatea acestuia;
c) domiciliul sau adresa de corespondenţă;
d) unitatea medicală unde a fost furnizat serviciul medical;
e) serviciul respectiv serviciile medicale de care a beneficiat;
f) data la care au fost furnizate serviciile medicale;
g) arătarea prejudiciului pe care solicitantul consideră că l-a suferit;
h) cuantumul prejudiciului, atât sub aspect patrimonial cât şi moral;
i) acordul pacientului sau a reprezentantului cu privire la accesul la datele personale cu caracter medical pe tot parcursul procedurii de soluţionare a cererii;
j) semnătura.
(2) La cerere se vor anexa copiile înscrisurilor doveditoare inclusiv a calităţii.
(3) Unitatea medicală poate solicita precizări suplimentare.

Art.5. – (1) Unitatea medicală este obligată ca în termen de maximum 10 zile de la primirea solicitării sau completarea acesteia să comunice societăţii de asigurări cu care are încheiat contractul de asigurare civilă pentru malpraxis solicitarea primită şi, la cere acesteia, orice date şi informaţii pe care le deţine legate de furnizarea serviciului medical sau starea de sănătate a pacientului respectiv.

Art.6. – În termen de maximum 30 zile de la primirea informării, societatea de asigurări, împreună cu unitatea medicală sunt obligate să evalueze solicitarea pacientului sau a reprezentantului legal al acestuia şi, după caz, să decidă acopere prejudiciul solicitat, să facă o contraofertă solicitantului sau să respingă motivat cererea de acoperire a prejudiciului.

Art.7. – (1) Decizia societăţii de asigurare se comunică solicitantului care va fi invitat, după caz, pentru încasarea valorii prejudiciului şi stingerea litigiului sau pentru negocierea cuantumului acestuia şi încheierea unei tranzacţii.
(2) După comunicare deciziei de acoperire a prejudiciului solicitat, litigiul între unitatea medicală, medic şi pacient se consideră stins iar societatea de asigurări este obligată să plătească valoarea prejudiciului în maximum 20 de zile data comunicării deciziei.
(3) După comunicarea deciziei de acoperire a prejudiciului sau după încheierea tranzacţiei prevăzute la alineatul 1 sau a ori cărei alte înţelegeri cu privire la acoperirea prejudiciului, încetează răspunderea juridică a medicului dacă fapta de malpraxis a fost săvârşită din culpă.”

Art.8. – Pe parcursul negocierii cuantumului prejudiciului, părţile pot apela inclusiv la servicii de mediere.

Art.9. – (1) Dacă cererea este respinsă de către societatea de asigurări pentru lipsa unui prejudiciu sau dacă negocierea cuantumului prejudiciului nu se finalizează în termen de cel mult 45 de zile de la data emiterii deciziei, pacientul sau reprezentantul legal al acestuia se poate adresa instanţelor de judecată în vederea constării existenţei unui prejudiciu, în sensul prezentei legi, stabilirea întinderii lui şi obligarea societăţii de asigurări la acoperirea prejudiciului.
(2) Unitatea medicală poate interveni în litigiul dintre pacient şi societatea de asigurări în condiţiile Codului de Procedură Civilă.
.
Art.10. – (1) Modul de încheiere a contractelor de asigurare pentru răspunderea civilă în domeniul medical, drepturile beneficiarilor contractelor şi obligaţiile societăţilor de asigurare se stabilesc printr-un Contractul – cadru elaborat şi aprobat de către Comisia Naţională de Supraveghere a Asigurărilor şi Colegiul Medicilor din România.
(2) Anual, până cel mai târziu la sfârşitul lunii septembrie a fiecărui an, Comisia Naţională de Supraveghere a Asigurărilor şi Colegiul Medicilor din România vor analiza şi vor decide cu privire la modificare Contractului - cadru sau elaborarea şi aprobarea unui nou.
(3) Elaborarea şi adoptarea unui nou Contract – cadru privind contractele de asigure pentru răspunderea civilă în domeniul medical se va face cel mai târziu până la întâi noiembrie a fiecărui an.

Art.11. – (1) Unităţile medicale sunt obligate să încheie contracte anuale de asigurare pentru răspunderea civilă în domeniul medical pentru toată activitatea desfăşurată de întreg personalul medical angajat.
(2) Personalul medical din unitatea medicală asigurată poate încheia un contract de asigurare pentru răspundere civilă în domeniul medical doar pentru activitatea medicală prestată în afara calităţii de angajat al unităţii medicale respective.

Art.12. – Contractul de asigurare se va negocia între societatea de asigurări şi beneficiarul asigurări.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!