Medicamentul Di-Antalvic interzis în Europa

on . . Accesări: 3057

antalvic.jpegDextropropoxifenă este un o substanţă calmantă folosită pentru a trata durerea acută şi cronică. Se prescrie, de aproape 40 de ani, numai pe bază de reţetă fie ca atare, fie în combinaţie cu paracetamolul. Se prezintă sub formă de tablete, capsule, supozitoare sau soluţii injectabile. Di-Antalvic, medicament ce conţine dextropropoxifenă şi paracetamol, este un anaglezic utilizat în cazul durerilor moderate sau severe şi se eliberează numai pe bază de reţetă. Cu toate acestea medicamentul poate fi procurat şi fără prescripţie medicală.

Agenţia europeană a medicamentelor (EMEA) a anunţat săptămâna trecuta că recomandă retragerea de pe piaţă în întreaga Uniunea Europeană a medicamentelor conţinând dextropropoxifenă deoarece riscurile, în special în cazul unei potenţiale supradoze fatale, sunt mai mari decât beneficiile aduse de medicamentele ce conţin această substanţă.

Retragerea de pe piaţă va fi graduală, pentru a permite ca pacienţii care se află sub tratament cu aceste medicamente să fie trecuţi în siguranţă pe terapii alternative, în conformitate cu recomandările de la nivel naţional. Recomandările EMEA sunt transmise Comisiei Europene, care are la dispoziţie 67 de zile lucrătoare pentru a se pronunţa şi care în general aprobă avizele agenţiei europene a medicamentelor.

Dextropropoxifena a fost retrasă deja de piaţă în Elveţia încă din 2003, iar în Suedia din 2005. În Anglia şi Þara Galilor retragerea definitivă era programată pentru sfârşitul anului 2007. În ianuarie 2009, un comitet de specialişti reuniţi de Food and Drug Administration (FDA)  din SUA s-a pronunţat pentru retragerea produsului şi de pe piaţa americană.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!