Medicii de familie contestă ordonanţa privind asigurarea permanenţei

on . . Accesări: 3586

doctorita.jpgMedicii de familie vor cere Ministerului Sănătăţii anularea ordonanţei de urgenţă adoptată săptămâna trecută de Camera Deputaţilor, prin care sunt sunt obligaţi să asigure asistenţa medicală primară în centrele de permanenţă. "Suntem de acord să oferim asistenţă medicală în centrele de permanenţă, însă, aşa cum a fost înţelegerea cu ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, aceste centre trebuie înfiinţare în mediul rural, acolo unde este nevoie de aşa ceva. În plus, serviciile pe care le prestăm în cadrul acestor centre ar trebui plătite. Ori, în această ordonanţă, nu se specifică nimic despre plata medicilor sau a utilităţilor", a explicat preşedintele Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie, dr. Rodica Tănăsescu.

Camera Deputaţilor a aprobat, pe 10 iunie, un Proiect de lege de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului Emil Boc nr.32/2009 care prevede modificarea Legii 263/2004 privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare la centrele de permanenţă, în afara programului de lucru al cabinetelor medicale individuale, zilnic între ore 15:00-20:00 în intervalul luni-vineri şi între orele 8:00-20:00 în zilele de sâmbătă, duminică, sărbători legale, precum şi în zilele declarate libere de către Guvernul României.

În discuţiile avute anterior cu ministrul Ion Bazac s-a stabilit ca ulterior să existe un dialog şi o negociere între cele două părţi privind unde anume se vor înfiinţa centrele de permanenţă, cum vor fi plătiţi medicii şi în ce condiţii vor lucra.

Medicii de familie s-au arătat nemulţumiţi de faptul că în centrele de permanenţă vor fi nevoiţi să acorde asistenţă medicală şi persoanelor neasigurate. "Noi avem contract cu casa de asigurări şi de acolo ni se furnizează banii pentru asistenţa medicală acordată persoanelor asigurate. Ministerul Sănătăţii nu a specificat, în ordonanţa de urgenţă pe care a înaintat-o guvernului fără să ne consulte, de unde vor fi plătite consultaţiile neasiguraţilor", a precizat Rodica Tănăsescu.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!