Rezultatele evaluării siguranţei de utilizare a medicamentelor ce conţin metilfenidat

on . . Accesări: 3986

ritalin.jpgComitetul pentru medicamente de uz uman (Committee for Medicinal Products for Human Use = CHMP) al EMEA a concluzionat că beneficiile acestor medicamente depăşesc în continuare riscurile în situaţia utilizării în tratamentul copiilor în vârstă de 6 ani şi mai mari şi al adolescenţilor cu deficit de atenţie/hiperactivitate (ADHD). Metilfenidatul este un medicament utilizat pentru tratamentul copiilor în vârstă de 6 ani şi mai mari şi al adolescenţilor cu deficit de atenţie/hiperactivitate (Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder=ADHD). Metilfenidatul este disponibil din anul 1950 şi a fost larg utilizat pentru tratamentul ADHD începând cu anul 1990. Acesta se găseşte pe piaţă în toate statele membre UE, sub diferite denumiri comerciale precum Ritalin, Concerta, Equasym, Medikinet şi Rubifen, sub formă de comprimate şi capsule cu „eliberare imediată” - care eliberează medicamentul imediat, şi sub formă de comprimate cu „eliberare modificată” - care acţionează în decurs de mai multe ore.
Metilfenidatul trebuie prescris în tulburările de comportament ale copilăriei şi în cazul în care alte metode nu au reuşit să modifice comportamentul, numai sub supravegherea unui specialist. În cazul ADHD, se consideră că metilfenidatul creşte nivelurile neurotransmiţătorilor noradrenalină şi dopamină din spaţiile dintre celulele nervoase din unele regiuni ale creierului, îmbunătăţind astfel activitatea în acele zone ale creierului care controlează atenţia, capacitatea de focalizare a acesteia, concentrarea, şi comportamentele impulsive.
În decursul ultimilor ani, au apărut temeri cu privire la siguranţa metilfenidatului, în special cu privire la posibilul risc de apariţie a tulburărilor şi a tulburărilor cerebrovasculare. Ca urmare, Comisia Europeană a solicitat CHMP să efectueze o evaluare completă a raportului beneficiu-risc pe care îl prezintă medicamentele care conţin metilfenidat şi să formuleze o opinie cu privire la menţinerea autorizaţiei de punere pe piaţă a acestor medicamente, suspendarea acesteia, retragerea sau modificarea prin variaţie în întreaga UE.
CHMP a concluzionat că nu este necesară introducerea urgentă de restricţii în utilizarea medicamentelor care conţin metilfenidat şi că beneficiile acestora depăşesc în continuare riscurile însă pentru creşterea la maximum a utilizării acestor medicamente în condiţii de siguranţă, sunt necesare noi recomandări privitoare la prescrierea acestor medicamente şi evaluarea analitică a pacienţilor în perioada anterioară tratamentului precum şi la monitorizarea acestora în cursul tratamentului (tensiunea arterială şi ritmul cardiac, înălţimea şi greutatea pacienţilor, apariţia unor tulburări psihice recente, informaţii legate de durata tratamentului, etc).Medicamentele care conţin metilfenidat sunt în continuare corespunzătoare pentru tratamentul ADHD la copii în vârstă de 6 ani şi mai mari şi al adolescenţilor, în cadrul programelor complexe de tratament. Aceste medicamente trebuie prescrise şi utilizate numai conform versiunii actualizate a Informaţiilor despre produs.

Sursa: www.labinfo.ro

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!