Comisia Europeană a adoptat Directiva şi planul de acţiune privind donarea şi transplantul de organe

on . . Accesări: 4456

dona.jpgComisia Europeană (CE) a adoptat, luni, Directiva şi planul de acţiune pe şase ani privind donarea şi transplantul de organe în cadrul statelor membre UE, ce vizează îmbunătăţirea calităţii şi siguranţei organelor, creşterea disponibilităţii de organe şi sporirea accesului la acestea. În prezent, în Uniunea Europeană există 56.000 de pacienţi care au nevoie de un donator compatibil de organe. Potrivit estimărilor CE, zilnic mor 12 persoane care ar avea nevoie de transplant.

Lipsa organelor şi listele lungi de aşteptare au devenit o  realitate permanentă şi dureroasă. În Romania, 2.500 de bolnavi sunt pe lista de aşteptare pentru un rinichi, 300 aşteaptă pentru un ficat, iar 70 pentru o inimă. Vom avea însă, în curând, o reţea europeană în care vor fi trecute organele recoltate de la donatori, din toate ţările. În cazul în care nu există compatibilitate în interiorul ţării respective organul poate ajunge într-o altă ţară.
Directiva prevede un cadru juridic clar pentru donarea şi transplantul de organe în Uniunea Europeană, în sensul că fiecare stat membru va desemna o autoritate naţională competentă pentru a asigura respectarea standardelor UE în materie de calitate şi siguranţă. Planul de acţiune vizează încurajarea acţiunilor comune şi facilitarea coordonării cu statele membre, obiective care vor fi îndeplinite prin intermediul a diverse mecanisme, precum schimbul de bune practici sau încheierea unor acorduri la nivelul UE privind teme specifice. Cel mai devreme directiva va intra in vigoare la sfarsitul lui 2009.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!