
Astfel de la anul cele mai multe dintre spitale vor trece cu totul în grija autorităţilor locale. Acestea vor organiza activitatea spitalelor şi vor plăti personalul. ªi directorii vor fi numiţi de autorităţile locale. Ministerul Sănătăţii urmează să transforme fondurile necesare în teritoriu. Eugen Nicolăescu susţine că în acest fel spitalele vor fi adaptate la nevoile fiecărei comunităţi, iar edilii vor fi interesaţi să se ocupe de serviciile sanitare.
Una dintre cele mai importante prevederi ale acestei Ordonanţe de Urgenţă vizează demararea în Bucureşti a unui proiect-pilot, cu durata de un an, în cadrul căruia spitalele vor fi transferate către autorităţile locale, în principal către Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Excepţie vor face spitalele de urgenţă, care rămân în continuare în administrarea Ministerului Sănătăţii Publice. În funcţie de rezultatele înregistrate, acest proiect-pilot se va putea extinde la nivelul întregii ţări.
Criteriile în baza cărora se transferă unităţile sanitare cu paturi vor fi prevăzute în mod detaliat în Hotărârea de Guvern privind aprobarea listei unităţilor sanitare publice cu paturi, al căror management se transferă în 30 de zile de la intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă.
De asemenea, până la 1 ianuarie 2010, Guvernul va aproba lista unităţilor sanitare cu paturi care vor trece la comunităţile locale, având îin vedere rezultatele derulării fazei pilot.