Spitalele vor trece din administraţia ministerul în administraţia locală

on . . Accesări: 3924

spitalul.jpgSpitalele din toată ţara, cu excepţia celor de urgenţă, urmează să treacă la administraţiile locale cu tot cu imobile şi directori. Guvernul a aprobat o ordonanţă pentru descentralizarea serviciilor medicale. Ordonanţa va fi operabilă  începând cu 1 ianuarie 2009, până atunci fiind necesar a se realiza lucrarile de adaptare a normelor specifice.  Actul normativ reprezintă ultima fază în descentralizarea competenţelor deţinute în prezent de Ministerul Sănătăţii Publice către autorităţile administraţiei publice locale şi  stabileşte cadrul legal pentru descentralizarea managementului asistenţei medicale spitaliceşti şi întărirea responsabilităţii administraţiei publice locale faţă de cetăţean.

Astfel de la anul cele mai multe dintre spitale vor trece cu totul în grija autorităţilor locale. Acestea vor organiza activitatea spitalelor şi vor plăti personalul. ªi directorii vor fi numiţi de autorităţile locale. Ministerul Sănătăţii urmează să transforme fondurile necesare în teritoriu. Eugen Nicolăescu susţine că în acest fel spitalele vor fi adaptate la nevoile fiecărei comunităţi, iar edilii vor fi interesaţi să se ocupe de serviciile sanitare.

Una dintre cele mai importante prevederi ale acestei Ordonanţe de Urgenţă vizează demararea în Bucureşti a unui proiect-pilot, cu durata de un an, în cadrul căruia spitalele vor fi transferate către autorităţile locale, în principal către Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Excepţie vor face spitalele de urgenţă, care rămân în continuare în administrarea Ministerului Sănătăţii Publice. În funcţie de rezultatele înregistrate, acest proiect-pilot se va putea extinde la nivelul întregii ţări.

Criteriile în baza cărora se transferă  unităţile sanitare cu paturi vor fi prevăzute în mod detaliat în Hotărârea de Guvern privind aprobarea listei unităţilor sanitare publice cu paturi, al căror management se transferă în 30 de zile de la intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă.

De asemenea, până la 1 ianuarie 2010, Guvernul va aproba lista unităţilor sanitare cu paturi care vor trece la comunităţile locale, având îin vedere rezultatele derulării fazei pilot.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!