Un nou medicament împotriva afecţiunilor cardiovasculare

on . . Accesări: 4283

inima.jpgUn nou medicament, care ar putea reduce cu 50% numărul deceselor provocate de atac de cord sau atac cerebral, va fi testat în trialuri clinice începând din această săptămână la Londra. Pastila, numită de cercetători "Red Heart", este un amestec de patru medicamente şi se administrează o dată pe zi. Noul medicament conţine aspirină, o statină pentru reducerea colesterolului, un inhibitor ACE şi o tiazidă pentru reducerea hipertensiunii, substanţe a căror eficienţă de a lupta împotriva bolilor cardiovasculare este deja dovedită.

Cercetătorii au recrutat 700 de voluntari din şase ţări pentru testele pilot care vor dura 12 săptămâni. Dacă aceste teste vor avea rezultate promiţătoare, la începutul anului 2009 va începe testul principal, pe 7.000 de voluntari. Testele vor fi făcute de echipe internaţionale de cercetători, sprijinite de Wellcome Trust şi de Fundaţia Britanică pentru Boli de Inimă.

Compoziţia care poate înjumătăţi numărul deceselor cauzate de boli de inimă este cunoscută încă din anul 2000, însă cercetătorii nu au reuşit până acum să găsească companii farmaceutice care să investească în medicament. Datorită faptului că este compusă din patru medicamente ieftine, pastila "Red Heart" ar reprezenta, pentru companiile farmaceutice, o ameninţare care le-ar reduce vânzătile la medicamentele mai scumpe destinate aceloraşi boli. În Marea Britanie, costul tratamentului pe un an de zile cu noua pastilă este estimat la mai puţin de 20 de lire pe an.

Potrivit Organizaţiei Naţionale a Sănătăţii, 17 milioane de persoane mor, anual, din cauza atacurilor de cord şi a atacurilor cerebrale, 80% dintre decese având loc în ţări în curs de dezvoltare.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!