O nouă alternativă de tratament pentru ciuperca piciorului

on . . Accesări: 4124

Ciuperca piciorului afectează aproximativ 15-30% din populaţie, producând reale suferinţe prin mâncărimi şi iritaţii. Studiile arată că apariţia acestei afecţiuni este de de două ori mai frecventă la bărbaţi decât la femei. În sezonul estival, transpiraţia picioarelor, determinată de temperaturile crescute, favorizează apariţia ciupercii. Transmiterea acesteia se poate face în spaţii publice precum ştranduri, piscine, duşuri sau vestiare publice, prin contact indirect, prin folosirea prosoapelor, a hainelor sau a încălţămintei infestate. Apariţia acestei afecţiuni poate fi favorizată şi de alte probleme ale organismului, ca de exemplu circulaţie deficitară, diabet sau imunitate scăzută.
 Ciuperca piciorului sau ''piciorul de atlet'' debutează cu mâncărimi sau iritaţii ale pielii, de regulă între al treilea şi al cincilea deget. Neglijată, boala se poate complica, putând apărea fisuri sau crăpături ale pielii, în special la călcâie, care jenează la mers şi pot duce la infecţii bacteriene, mult mai grave. Ciuperca se poate extinde la pielea din jurul degetelor de la picioare, în alte părţi ale corpului sau la unghii. Netratată corect, boala recidivează. Aparent simplu de vindecat, ciuperca piciorului este o afecţiune destul de înşelătoare, acest lucru fiind bine cunoscut de persoanele care se confruntă în fiecare vară cu această boală. Ele nu reuşesc să rezolve problema decât temporar, chiar dacă au încercat fără succes, de-a lungul timpului, diverse soluţii.
 Există foarte multe ''mituri'' în ceea ce priveşte remediile acestei afecţiuni, însă pentru vindecare, este mai mult decât necesară aplicarea unui tratament eficient. ''Pentru a fi vindecată, ciuperca piciorului necesită aplicarea unui tratament local fungicid şi o igienă permanentă, pentru a nu recidiva'', a declarat Mirela Puchiliţă, product manager la Gedeon Richter. Tratamentul constă în aplicarea unui strat subţire de Terbisil cremă, de două ori pe zi, timp de o săptămână. De asemenea, igiena locală riguroasă, prin spălarea şi uscarea picioarelor, este absolut necesară atât în timpul tratamentului, cât şi după. Datorită ingredientului său activ, terbinafina, noul tratament omoară ciuperca. Tratamentul durează doar o săptămână. Mâncărimile şi iritaţia dispar în câteva zile, iar după terminarea tratamentului, terbinafina rămâne în piele şi continuă să acţioneze, distrugând ciuperca. Vindecarea completă a rănii se poate produce la 2-3 săptămâni de la începerea tratamentului. /Rompres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!