Spiriva-de primă intenţie în BPOC

on . . Accesări: 9319

Spiriva (tiotropium) un bronhodilatator anticolinergic inhalator de lungă durată, administrat într-o singură doză pe zi bolnavilor cu bronhopneumopatie cronică obstructivă, ameliorează semnificativ simptomele, cu îmbunătăţirea consecutivă a calităţii vieţii acestor pacienţi, arată rezultatele studiului TIPHON, prezentate la Conferinţa Internaţională a Societăţii Toracice Americane din San Diego.

Studii clinice cu Spiriva s-au realizat deja la peste 25.000 de pacienţi, demonstrându-se efectul bronhodilatator semnificativ şi susţinut al preparatului, precum şi reducerea hiperinflaţiei, cu îmbunătăţirea semnificativă a funcţiei pulmonare comparativ cu Atrovent şi Salmeterol.
  La studiul randomizat, dublu-orb „TIPHON” au participat 554 de bolnavi cu BPOC moderat şi sever, care au primit Spiriva versus placebo timp de 9 luni, şi au fost monitorizaţi cu ajutorul scorului SGRQ (Saint George’s Respiratory Questionnaire), un scor de la 0 la 100 (100 reprezentând cea mai gravă stare), care urmăreşte trei componente: simptomele (stresul dat de respiraţia îngreunată), activitatea (activitatea fizică de zi cu zi compromisă de dispnee) şi impactul social al bolii asupra vieţii bolnavului.
 Rezultatele au fost net în favoarea Spirivei, care a realizat îmbunătăţirea scorului SGRQ cu 23% mai mult decât placebo, ducând şi la reducerea necesarului de alte medicamente pentru controlul exacerbărilor la mulţi bolnavi. Beneficiile au fost independente de folosirea concomitentă a corticosteroizilor inhalatorii.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!