Cercetătorii japonezi ar putea elabora un vaccin general împotriva gripei aviare

on . . Accesări: 2874

Un grup de cercetători japonezi a afirmat că a pus la punct o metodă care ar putea conduce la dezvoltarea unui vaccin uman împotriva gripei aviare, eficient şi în cazurile de mutaţie a virusului. Vaccinurile existente în prezent devin inutile dacă virusul H5N1, extrem de patogen, îşi schimbă forma. Acest scenariu dă mari bătăi de cap Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii /OMS/, care se teme de o pandemie devastatoare. Metoda elaborată de experţii niponi vizează mai degrabă ”interiorul virusului decât suprafaţa acestuia”, pentru că, chiar şi în cazul unei mutaţii, rare sunt cazurile când interiorului virusului se modifică, a explicat Tetsuya Uchida, cercetător în cadrul Institutului naţional pentru bolile contagioase din Tokio.
 Principiul constă în injectarea în corpul pacientului a unui antigen transportat de lipozomi - microsfere alcătuite dintr-un strat dublu concentric de fosfolipide ce pot fi folosite pe post de vector de substanţe pentru medicamente sau produse cosmetice. ”Scopul nostru este să împiedicăm virusul să se multiplice”, a explicat Uchida, în opinia căruia ”există o şansă ca această metodă să ducă la realizarea unui vaccin eficient împotriva mai multor virusuri gripale”.
 Cercetătorii au efectuat deja pe şoareci experimente încurajatoare cu diferite variante ale virusului gripei aviare. În scurt timp, ei intenţionează să lanseze o serie de teste pe şoareci cărora le vor fi transplantate gene umane. Vor trebui să mai treacă nişte ani până când cercetările vor reuşi să furnizeze un vaccin utilizabil, a afirmat Tetsuya Uchida.
 De la puternica sa erupţie din 2003, gripa aviară, maladie a păsărilor transmisibilă la om, a curmat peste 200 de vieţi în întreaga lume, peste jumătate dintre cazurile fatale fiind înregistrate în Indonezia. /Rompres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!