Ordin nr.424 din 20 aprilie 2005

on . . Accesări: 4116

  Pentru aprobarea regulamentului privind selecţia pentru înscrierea la programul de pregătire în cea de a doua specialitate înrudită, în regim cu taxă.


Art. 1.
-  Se aprobă
regulamentul privind selecţia pentru înscrierea la programul de pregătire în cea de a doua specialitate înrudită, în regim cu taxă, conform anexei, care face parte integrantă din prezentul Ordin.
Art. 2. -  Direcţia de  Resurse Umane şi Dezvoltare Profesională,
Centrul Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti, comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii vor aduce la îndeplinire prevederile prezentului Ordin.
Art. 3. -  Prezentul Ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

ANEXA
Regulamentul privind selecţia pentru înscrierea la programul de pregătire în cea de a doua specialitate înrudită, în regim cu taxă.

Capitolul  I
Dispoziţii generale


1.  Acreditarea îndrumătorilor de programe de pregătire –pe centre universitare şi specialităţi de Ministerul Sănătăţii la propunerea Centrului Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti.
2.  Stabilirea numărului de locuri de pregătire pentru fiecare specialitate şi centru universitar raportat la numărul îndrumătorilor, de către Ministerul Sănătăţii la propunerea Centrului Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti.
3.  Pentru toate situaţiile în care numărul solicitărilor depăşeşte posibilităţile de pregătire, stabilite prin Ordinul comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului educaţiei şi cercetării nr.546/4260/2004, se institue proba de departajare.
  4.1.  Listele cu candidaţii care vor susţine proba de departajare se vor alcătui pe centre universitare, pentru fiecare specialitate în parte.
  4.2.  Candidaţii care au depus avize de înscriere la programul de pregătire în cea de a doua specialitate, în două sau mai multe centre universitare, au obligaţia, ca în termen de trei zile de la intrarea în vigoare a acestui regulament, să precizeze în scris, centrul universitar pentru care optează.
  4.3.  Candidaţii care au depus dosare de înscriere la pregătire pentru două specialităţi, au obligaţia, ca în termen de trei zile de la intrarea în vigoare a acestui regulament, să precizeze în scris, specialitatea pentru care optează.
  4.4.  În ambele situaţii , în caz contrar, solicitanţii respectivi nu vor fi incluşi pe listele probei de departajare.
5.  În urma probei de departajare, în ordinea clasificării, vor fi ocupate locurile de pregătire în acest an. În anii următori se reia proba de departajare, cu toţi candidaţii, cu cei înscrişi în acest an şi cu cei care se vor înscrie ulterior.
6.  În anul 2005 proba de departajare se va susţine în prima decadă a lunii noiembrie.

Capitolul II
Organizarea probei de departajare


7.  Pentru toate specialităţile şi centrele universitare unde numărul solicitărilor este de peste doi, dar nu mai mare de cinci, raportat la numărul total de îndrumători pe centru universitar, proba de departajare va consta dintr-un test scris cu cinci întrebări.
8.  Pentru toate specialităţile şi centrele universitare unde numărul solicitărilor este mai mare de cinci, raportat la numărul total de îndrumători pe centru universitar, proba de departajare va consta dintr-un test scris cu zece întrebări.
  9.1.  Comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii vor alcătui tematici, selectate din tematica specialităţii în care urmează să se efectueze programul de pregătire.
  9.2.  Tematicile vor fi supuse aprobării conducerii Ministerului Sănătăţii de către Centrul Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti şi vor fi anunţate pe site-ul
www.perfmed.ro.

Comisiile de notare ale testului scris

10.  Comisiile de notare ale testelor scrise vor fi alcătuite din cadre didactice cu funcţie de predare şi aprobate de conducerea Ministerului Sănătăţii.
11.  Comisiile vor fi alcătuite din:
  - profesor sau conferenţiar din disciplina de profil – preşedinte
  - două cadre didactice cu funcţie de predare din disciplina de profil – membrii
  - un medic - secretar.
12.  În centrele universitare medicale, în care nu există posibilitatea de a se institui comisii, se pot coopta cadre didactice din alte centre universitare. în cazul în care nici în această situaţie nu se poate desemna comisie, candidaţii vor susţine această probă într-unul din centrele universitare în care există comisie, caz în care se vor alcătui clasificări separate.

Stabilirea întrebărilor de concurs

13.  Pentru fiecare specialitate conducerea Ministerului Sănătăţii va stabili o comisie centrală care va avea în componenţă reprezentanţi din centrele universitare, în care se susţine test. Aceste comisii se vor întruni în ziua în care se susţine testul, la nivelul Centrului Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti şi vor alcătui întrebările testului scris. Aceste întrebări vor fi transmise  prin e-mail comisiilor din toate centrele universitare.
  14.1.  După ce ultima întrebare a  fost comunicată şi s-a făcut verificarea că au fost corect notate de candidaţi, timpul acordat pentru susţinerea acestui test este o oră pentru testul cu cinci întrebări şi de două ore pentru testul cu zece întrebări.
  14.2.  Baremul de notare al întrebărilor va fi alcătuit la nivelul Centrului Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti de comisia centrala în timpul susţinerii testului scris şi transmis prin e-mail comisiilor din centrele universitare.
  15.1.  Eventualele contestaţii privind notarea întrebărilor se adresează în scris preşedintelui comisiei, în termen de o oră de la anunţarea notei. Preşedinţii de comisii le vor transmite prin fax comisiei centrale, care a alcătuit întrebările şi baremul în termen de trei ore de la expirarea termenului de depunere a contestaţiilor.
  15.2.  Comisia centrală va comunica răspunsul la contestaţii în termen de trei zile.

Notarea întrebărilor, alegerea locului şi îndrumătorului de stagiu

16.  Fiecare întrebare se notează de către preşedinte şi membrii comisiei cu note de la 0-10 , pe baza baremului alcătuit de comisia centrală.
17.  Nota probei de departajare va rezulta din media aritmetică a celor cinci, respectiv zece întrebări din test, calculată cu două zecimale.
18.  Ierarhizarea candidaţilor clasificaţi la note egale se va face pe baza unei probe suplimentare orale, din aceeaşi tematică după care s-a susţinut testul scris.
19.  Catalogul definitiv cu rezultatele probei de departajare va fi afişat la nivel comisiei de notare şi transmis prin e-mail Centrului Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti, în termen de 24 de ore de la stabilirea acestuia.
20.  Alegerea locului şi a îndrumătorului de stagiu se va face la nivelul direcţiei de sănătate publică din centrul universitar în care s-a organizat testul în prezenţa comisiei de notare a testului şi a delegatului Centrului Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti.

Capitolul III
Dispoziţii finale

  21.1.  În perioada în care un medic efectuează pregătire în cea de a doua specialitate nu poate fi desemnat ca îndrumător pentru specialitatea în care este confirmat.
  21.2.  Îndrumătorii care au acordat avize de participare la programul de pregătire în a doua specialitate şi şi-au depus dosare de a participa ei însuşi la stagii de pregătire în cea de a doua specialitate au obligaţia de a opta în scris, pentru acreditarea ca îndrumător de stagiu sau de a efectua pregătire, în termen de 3 zile de la intrarea în vigoare a prezentului regulament.
22.  Pregătirea în cea de a doua specialitate înrudită în regim cu taxă va începe odată cu cea a rezidenţilor seria noiembrie 2005, cu respectarea duratei şi curriculei de pregătire în rezidenţiat.
23.  Orice alte prevederi privind selecţia pentru înscrierea la programul de pregătire în cea de a doua specialitate înrudită în regim cu taxă, se abrogă.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!