Antibioprofilaxia în chirurgia colorectală

on . . Accesări: 3965

Infecţiile parietale (ale peretelui abdominal) postoperatorii reprezintă până la 38% din totalul infecţiilor postoperatorii şi circa 17% din infecţiile nosocomiale, cu o mortalitate considerabilă a declarat prof. dr.Mircea Beuran, de la Spitalul Clinic de Urgenţă.

 Factorii majori de risc sunt diabetul zaharat, imunodepresia indusă de tratamentul oncologic preoperator şi intervenţiile efectuate în regim de urgenţă. Antibioprofilaxia reduce contaminarea bacteriană din momentul inciziei şi până la sfârşitul intervenţiei.

 Profilaxia antimicrobiană este utilă pentru prevenirea infecţiilor parietale postoperatorii, incidenţa acestora scăzând de la 40% la 11% a menţionat prof. dr. Beuran.El a adăugat că alegerea unei scheme de antibioprofilaxie trebuie făcută la nivelul local al secţiei de chirurgie pe baza spectrului infecţios specific şi criteriilor de cost eficienţă. Utilizarea generală a unei singure scheme poate conduce la selecţia de germeni rezistenţi a menţionat prof.dr. Beuran. (Rompres)

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!