Bortezomib a fost găsit eficient împotriva neuroblastomului în studii pe animale

on . . Accesări: 4328

Bortezomib, un inhibitor selectiv şi reversibil al proteozomului 26S exercită o „activitate antitumorală puternică” împotriva liniilor celulalre de neuroblastom şi într-un model de neuroblastom murin. Rezultatele reprezintă un suport pentru iniţierea unui trial clinic de fază I, relatează cerecetătorii italieni în revista Journal of the National Cancer Institute.

 Dr. Chiara Brignole de la G. Gaslini Children's Hospital din Genova şi colegii săi au studiat efectul acestui nou medicament pe zece linii celulare obţinute de la trei copii care suferă de neuroblastom primar.

 Bortezomib a inhibat proliferarea celulară şi formarea coloniilor de celule de neuroblastom în timp ce a avut un efect neînsemnat asupra fibroblştilor normali.
Celulele tumorale au fost oprite în faza mitotică G 2 a ciclului celular şi aproximativ 20-35% a acestora a suferit apoptoză în decurs de 24 de ore.
 Dr. Brignole a găsit reacţii similare în cazul expunerii directe a celulelor de neuroblastom primar la bortezomib. În plus, bortezomib a inhibat şi angiogeneza la nivelul membranei coriale a embrionului de găină.
 În două modele de neuroblastom murin, animalele tratate cu bortezomib au trăit semnificativ mai mult decât şoarecii de control (p < 0.001), respectiv 74.2 şi 50.3 de zile.
 Concluzia echipei italiene este ca aceste rezultate preclinice suportă necesitatea unui studiu de fază I pentru a testa practicabilitatea tratamentului cu bortezomib la pacienţii cu neuroblastom.
 
J Natl Cancer Inst 2006;98:1142-1157.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!