TYGACIL-nou antibiotic cu spectru larg aprobat în ţările UE

on . . Accesări: 10095

 

Tygacil (tigecycline), primul reprezentant al unei noi clase de antibiotice cu spectru larg, clasa glicilciclinelor (asemănătoare din punct de vedere al structurii cu tetraciclinele) produs de firma Wyeth Pharmaceuticals, a obţinut azi aprobarea pentru a putea fi comercializat în ţările Uniunii Europene. Tygacil este indicat pentru tratamentul infecţiilor complicate ale pielii şi ţesuturilor moi cât şi pentru infecţiile complicate intraabdominale, dobândite în spital
sau în comunitate.
 Activitatea in vitro a medicamentului se îndreaptă împotriva unei game variate de germeni gram-negativi şi gram-pozitivi, incluzând şi tipuri de bacterii multi-rezistente, precum Stafilocoul auriu meticilino-rezistent (MRSA) sau enterococul rezistent la vancomicină (VRE).
 Conform estimărilor, circa 3 milioane de cazuri de infecţii nozocomiale se înregistrează anual în ţările UE dintre care 50.000 sunt fatale. Utilizarea necorespunzătoare a antibioticelor a condus la apariţia unor tipuri de microorganisme multi-rezistente la medicamente. Pacienţii spitalizaţi, cu un sistem imun precar, sunt în special vulnerabili faţă de aceste bacterii şi sunt predispuşi să dezvolte infecţii multiple severe (abcese profunde, infecţii ale plăgii operatorii, perforaţii, apendicite complicate, etc), care asociindu-se condiţiilor medicale precedente agravează mult starea lor, cu evoluţie potenţial fatală.
 Tygacil este unul dintre puţinele antibiotice cu spectru larg de rezervă disponibil în Europa. S-a dovedit a fi activ faţă de multe bacterii gram-negative, (de ex. Escherichia coli) şi gram-pozitive (MRSA, Enterococcus faecalis, Streptococcus agalactiae, etc) şi poate fi administrat empiric în monoterapie la bolnavii cu infecţii complicate ale pielii şi a ţesturilor moi sau cu infecţii intraabdominale, în special cele cu germeni multiplii.
 „Atunci când un bolnav spitalizat dezvoltă o infecţie severă stabilirea agentului infecţios vinovat durează cel puţin 24-48 de ore. Aşadar este esenţial ca în aceste stări critice să avem la dispoziţie un antibioic cu spectru larg eficient. Tygacil este o nouă alternativă optimă în asemenea situaţii”, potrivit prof. Dr. Marc Wilcox de la spitalul Leeds Teaching, director la Microbiology & Infection Control.
 Tygacil, din iunie 2005 de când a fost aprobat de FDA a fost folosit cu succes în multe spitale din Statele Unite şi suntem încântaţi că de acum încolo şi bolanvii din Europa vor putea beneficia de acest tratament”, a declarat directorul medical al firmei Wyeth, David McIntosh.
 Efectele adverse cele mai frecvente care s-au raportat după utilizarea noului antibiotic au fost de genul greţurilor şi vărsăturilor tranzitorii.
 Doza recomandată este de 100 mg Tygacil în infuzie intravenoasă lentă (30-60 de minute) iniţial, continuat cu Tygacil 50 mg la 12 ore, ne este necesară ajustarea dozei la bolnavii cu funcţia renală sau hepatică compromisă, se recomandă totuşi scăderea dozei de întreţinere la 25 mg la 12 ore la bolnavii cu insuficienţă hepatică (ciroze Clasa Child C).
 Nu se recomandă asocierea antibioticului cu amfotericină, metilprednisolon, chlorpromazină, voriconazole.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!