CEFLATONINA-beneficii în leucemia mieloidă acută

on . . Accesări: 4654

Rezultatele studiilor preclinice realizate de către cercetătorii de la Laboratorul Universităţii „Pierre et Marie Curie” din Paris, sub conducerea prof. dr Jean-Pierre Marie, susţin extinderea indicaţiilor referitoare la folosirea Ceflatoninei, un agent inductor de apoptoză în celulele mieloide şi inhibitor de angiogeneză, pentru a fi putea fi inclus şi în tratamentul leucemiei mieloide acute (LAM), pe lângă utilizarea sa în terapia  leucemiei mieloide cronice şi a sindroamelor mielodisplazice, a anunţat azi compania farmaceutică ChemGenex Pharmaceuticals Limited.
 Articolul publicat în ediţia din martie a revistei Molecular Cancer Therapeutics descrie rezultatele obţinute de oamenii de ştiinţă şi modul de acţiune intracelulară al substanţei homoharringtonine sau „sHHT”(Ceflatonina) la nivelul celulelor prelevate de la bolnavii cu LAM, autorii ajungând la o părere pozitivă în legătură cu eficacitatea agentului care, potrivit cercetătorilor, cu mare probabilitate va putea fi folosit în terapia multor tipuri de leucemii.
 Experimentele realizate pe culturi celulare arată că Ceflatonina induce apoptoza celulelor leucemice prin intermediul dezmembranării mitocondriilor cu eliberarea ulterioară a citocromului c şi activarea cascadei-9 şi cascadei-3. Cercetătorii francezi au mai observat că sHHT intensifică turnoverul proteinei anti-apoptoice Mcl-1 (myeloid cell leukemia-1) care la rândul ei induce scăderea nivelului proteinei bcl-2, aceasta din urmă fiind implicată în dezvoltarea multor tipuri de cancere precum şi în apariţia rezistenţei la tratament. Autorii studiului sunt de părere că rezultatele lor vor încuraja puternic investigaţiile ulterioare cu privire la utilizarea Ceflatoninei în terapia leucemiilor.
 Ceflatonina este un inductor puternic de apoptoză (moarte celulară programată) a celulelor sanguine albe şi un inhibitor de angiogeneză care şi-a dovedit deja eficacitatea în cursul studiilor clinice (Phase II) la bolnavii cu leucemie mieloidă cronică rezistentă la tratament, atât în monoterapie cât şi în combinaţie cu alţi agenţi.Firma ChemGenex a creat acest medicament pentru tratamentul leucemiilor mieloide cronice, a sindroamelor mielodisplazice cât şi pentru tratamentul bolnavilor cu LAM.

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!