Ordin nr. 86 din 6 februarie 2006

on . . Accesări: 3873

Pentru aprobarea derularii programelor si subprogramelor de sanatate finantate din bugetul de stat in anul 2006.

EMITENT: MINISTERUL SANATATII
PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL nr. 174 din 23 februarie 2006
 în temeiul Legii nr. 100/1998 privind asistenta de sanatate publica, cu modificarile ulterioare, al Legii bugetului de stat pe anul 2006 nr. 379/2005, al Hotararii Guvernului nr. 168/2005 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare,
 vazand Referatul de aprobare nr. E.N. 6.819/2006,
    ministrul sanatatii emite urmatorul ordin:
 ART. 1
 (1) Se aproba derularea programelor si subprogramelor de sanatate finantate din bugetul de stat prin Ministerul Sanatatii in anul 2006.
 
(2) Se aproba Normele metodologice de organizare, finantare si monitorizare a programelor, subprogramelor si interventiilor de sanatate finantate din bugetul de stat, raportarea si controlul indicatorilor specifici in anul 2006, prevazute in anexa nr. I.
 ART. 2
 (1) Programele, subprogramele si interventiile de sanatate finantate din bugetul de stat, gestionate de Ministerul Sanatatii, obiectivele si activitatile aferente, indicatorii fizici, de eficienta si de rezultate sunt prevazuti in anexa nr. II, pct. II/1-II/4.
 (2) Unitatile sanitare prin care se deruleaza programele, subprogramele si interventiile de sanatate finantate din bugetul de stat, prin Ministerul Sanatatii, sunt nominalizate in anexa nr. III.
 
ART. 3
 (1) Programele nationale de sanatate sunt coordonate la nivel national si local. Coordonatorii nationali de programe de sanatate sunt directorii directiilor de specialitate din Ministerul Sanatatii.
 (2) Coordonatorii locali sunt: responsabilii de subprograme de sanatate, medicii inspectori de asistenta a mamei si copilului din cadrul directiilor de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, alti responsabili judeteni, nominalizati prin decizie de catre conducerea directiilor de sanatate publica.
 (3) Coordonatorii nationali si coordonatorii locali din cadrul directiilor de sanatate publica pot propune ministrului sanatatii masuri administrative si/sau de sistare a finantarii subprogramelor sau interventiilor de sanatate in situatia in care institutiile cu responsabilitati nu indeplinesc atributiile ce le revin in derularea acestora, inclusiv cele legate de implementarea registrelor nationale.
 
(4) Responsabilitatile coordonatorilor nationali si locali si ale celorlalti factori implicati in elaborarea, implementarea si monitorizarea programelor, subprogramelor si interventiilor de sanatate sunt detaliate in Normele metodologice de organizare, finantare si monitorizare a programelor, subprogramelor si interventiilor de sanatate finantate din bugetul de stat, raportarea si controlul indicatorilor specifici in anul 2006, cuprinse in anexa nr. I.
 ART. 4
 Sumele aferente finantarii programelor de sanatate gestionate de Ministerul Sanatatii se aloca lunar directiilor de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, precum si institutiilor subordonate, dupa caz, prin deschideri de credite, la solicitarea acestora, conform legii, cu avizul coordonatorilor nationali.
 ART. 5
 (1) Realizarea indicatorilor programelor de sanatate prevazuti si aprobati prin legea bugetara anuala se raporteaza anual de catre coordonatorii nationali si se cuprind ca anexa la situatiile financiare ale Ministerului Sanatatii, potrivit normelor legale.
 (2) Indicatorii Programului de sanatate a femeii si copilului se raporteaza Unitatii de management a programului de sanatate a femeii si copilului, unitate aflata in coordonarea Directiei generale asistenta medicala, structuri sanitare si salarizare, finantata din fondurile alocate acestui program.
 (3) Unitatea de management a programului de sanatate a femeii si copilului are obligatia de a solicita lunar, pana in data de 20 a lunii curente pentru luna urmatoare, avizul coordonatorului national privind necesarul centralizat de fonduri de finantat si de a raporta executia fondurilor pana la data de 15 a lunii curente pentru luna anterioara.
 
(4) Alte atributii ale Unitatii de management a programului de sanatate a femeii si copilului se stabilesc prin ordin al ministrului sanatatii.
 ART. 6
 (1) Pentru indeplinirea obiectivelor si activitatilor prevazute in subprogramele de sanatate, unele produse si servicii aferente pot fi procurate de Ministerul Sanatatii prin licitatie nationala.
 (2) Sumele aferente procurarii produselor si serviciilor sunt cuprinse in prevederile aprobate ale Ministerului Sanatatii pe programe, respectiv subprograme, la titlul 20 "Bunuri si servicii" sau la titlul 51 "Transferuri intre unitati ale administratiei publice", dupa caz.
 (3) Produsele sau serviciile pentru care Ministerul Sanatatii organizeaza licitatii nationale sunt evidentiate la pct. 11 din anexa nr. I.
 ART. 7
 (1) Ministerul Sanatatii, prin directiile coordonatoare de programe, contracteaza, in sistem direct, cu unitatile din coordonarea sau de sub autoritatea sa, realizarea unor studii, activitati si lucrari aferente programelor/subprogramelor.
 
(2) Directiile coordonatoare de programe, la incheierea contractelor cu institutiile mentionate la alin. (1), vor preciza obiectul contractului, sumele aferente fiecarei activitati, modul de raportare si valorificare a rezultatelor, termenele intermediare si termenul final de predare. In functie de indeplinirea acestor criterii va fi aprobata decontarea contravalorii lucrarilor sau prestatiilor respective, dupa caz.
 ART. 8
 In sumele prevazute pentru finantarea programelor, subprogramelor si interventiilor de sanatate se cuprind si cheltuielile ocazionate de monitorizarea si controlul acestora, in conditiile legii.
 ART. 9
 Programele de sanatate cu finantare nerambursabila, a caror finantare se asigura din Fondul national de preaderare, sunt gestionate de Directia generala de integrare europeana si relatii externe.
 ART. 10
 Modificarea sumelor, structurii si indicatorilor subprogramelor si interventiilor de sanatate, pe parcursul finantarii acestora, in functie de necesitati, se efectueaza cu aprobarea ministrului sanatatii sau inlocuitorilor acestuia, la propunerea directiilor coordonatoare si pe baza fundamentarilor prezentate de ordonatorii de credite prin care se deruleaza subprogramul.
 
ART. 11
 Pe parcursul executiei se pot aproba, prin ordin al ministrului sanatatii, subprograme, activitati si interventii noi de sanatate, finantate prin redistribuirea fondurilor bugetare, in conditiile legii.
 ART. 12
 Directiile generale si directiile de specialitate din Ministerul Sanatatii, directiile de sanatate publica, institutiile publice implicate, precum si unitatile sanitare vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
 
ART. 13
 Anexele nr. I-III*) fac parte integranta din prezentul ordin.
__________
 *) Anexele nr. I-III se publica ulterior in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 174 bis in afara abonamentului, care se poate achizitiona de la Centrul pentru relatii cu publicul al Regiei Autonome "Monitorul Oficial", Bucuresti, sos.
Panduri nr. 1.

 ART. 14
 Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

 Ministrul sanatatii,
  Gheorghe Eugen Nicolaescu

 Bucuresti, 6 februarie 2006.
 Nr. 86.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!