JANUVIA-nou medicament experimental în diabetul zaharat tip 2

on . . Accesări: 4280

JANUVIA™ (sitagliptin phosphate), un inhibitor oral al dipeptidil-peptidazei 4 (DPP-4), noul agent antidiabetic al firmei Merc & Co, Inc a fost acceptat pentru evaluare de către FDA, compania aşteptând acordul acesteia pentru aprobare în jurul lunii octombrie a.c. Produsul are un mecanism de acţiune aparte în diabetul zaharat tip 2, stimulând răspunsul propriu al organismului de a scădea glicemia  atunci când aceasta atinge valori ridicate.
 Inhibitorii DPP-4 au proprietatea de a intensifica răspunsul natural al organismului cu ajutorul sistemului hormonal „incretin”, care, atunci când creşte glicemia, prin două căi diferite: prin stimularea pancreasului de a produce insulină şi prin atenţionarea ficatului de a nu mai produce glucoză, contribuie la readucerea la normal a glicemiei.
 În studiile clinice realizate pentru testarea eficacităţii şi siguranţei Januvia™, aceasta s-a dovedit a fi bine tolerată, cu episoade de hipoglicemie similare cu cele date de placebo şi efecte secundare de genul cefaleei, a diareei şi a durerilor articulare.
 În jur de 21 de milioane de persoane din Statele Unite suferă de diabet zaharat la momentul actual, un procent de 90-95% având diabet tip 2. Mai puţin de 50% dintre cei luaţi în evidenţa Asociaţiei Americane de Diabetologie au boala bine controlată (HbA1c sub 7%). Conform estimărilor unul din trei americani născuţi în 2000 va dezvolta diabet zaharat cândva în cursul vieţii.
 Există mai mult de 194 de milioane de diabetici în întreaga lume şi numărul lor va ajunge la 333 de bilioane până în anul 2025 dacă nu se vor inventa soluţii care să stopeze această epidemie.

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!