Scleroza multiplă (SM), o boală degenerativă şi inflamatorie cronică a sistemului nervos central, afectează peste două milioane de persoane de pe glob, fiind o cauză majoră de disfuncţie neurologică invalidantă printre adulţii tineri. Incidenţa bolii este dublă în rândul femeilor faţă de bărbaţi iar impactul asupra activităţii sociale şi a calităţii vieţii celor afectaţi este unul semnificativ.
Strategiile terapeutice curente în scleroza multiplă reuşesc să reducă rata recăderilor cu circa 30% după 1-2 ani de tratament, necesitând injecţii repetate, administrate săptămânal sau chiar zilnic.
Rezultatele fazei a II-a a studiului multicentric, cu durata de 1 an, privind eficacitatea noului agent oral FTY720 în ameliorarea simptomelor sclerozei multiple, realizat pe un total de 281 de bolnavi în 32 de centre universitare din 11 ţări (din Europa şi Canada), condus de către cercetătorii de la Departamentul de Neurologie al Spitalului Universitar Basel din ªvaiţ sunt încurajatoare.
FTY720, produs de firma Novartis Pharma şi licenţiat de Mitsubishi Pharma Corporation, are un mod de acţiune diferit de mecanismul celelaltor terapii existente în SM. Se pare că noul agent poate capta (reversibil) limfocitele care migrează din circulaţia sanguină şi atacă sistemul nervos central, astfel putând reduce semnificativ procesul neuro-inflamator.
Pacienţii participanţi la studiu au fost împrăţiţi în două grupuri egale dintre care jumătate au primit FTY720 în doze de 1,25 sau 5 mg/zi, cealaltă jumatate primind placebo în primele 6 luni, după care la toţi bolnavii li s-a administrat FTY720 încă 6 luni. S-a înregistrat o reducere a ratei relapsurilor bolii cu peste 50% în primele 6 luni la cei care au primit noul agent, această reducere fiind de chiar 70% în cursul a celor 6 luni următoare. Medicamentul a fost bine tolerat de către majoritatea (91%) a bolnavilor, observându-se efecte adverse minore, de genul răcelilor, cefaleii, greţurilor şi diareei.